kippenragout jamie oliver | citroentaart recept jamie oliver | receta vispotje | appelcake smulweb | chinese tomatensoep smulweb | tongfiletrolletjes | pompoensoep met gehakt | rodekoolschotel vegetarisch
Login

Login om recepten999 om uw favoriete recepten opslaan

Als u nog niet geregistreerd bent, registreer nu!

Wachtwoord vergeten?

Als ik in 'n andere stad ben, om te shoppen bijvoorbeeld, dan wil (lees: moet haha) ik altijd ergens lekker taart of iets anders zoets eten. In Cake and the City neem ik je mee naar leuke hotspots met de lekkerste taarten, cupcakes, macarons...! Vorige week las ik in dit bericht op Culy.nl over de grootste macarontaart van Nederland. Ik was blij verrast toen ik zag dat deze geweldige taart bij mij om de hoek, in Oegstgeest, te bewonderen was. Dus, sprong ik zondagmiddag op mijn fiets en ging ik samen met mijn vriend richting De Kempenaerstraat − de gezelligste straat van Oegstgeest − waar dit weekend De Patissier van Oegstgeest feestelijk werd geopend. De gigantische macarontaart! Sweet Sunday Als we aankomen in De Kempenaerstraat, kunnen we de macarontaart al vanaf de straat zien. De Patissier van Oegstgeest heeft 'n luxe uitstraling en een open en licht interieur. De inrichting zorgt ervoor dat de aandacht gelijk naar de producten uitgaat; de mooie taartjes, kleurrijke macarons en bonbons in de grote strakke vitrines springen er echt uit. Op deze Sweet Sunday kon je genieten van een afternoon tea of lunch met een lekker glas Prosecco. Ook kon je diverse lekkernijen proeven van zelfgemaakte verse fruitsapjes tot kleine dessertjes. Heerlijke hapjes en sapjes PAtiSSerIE We raken aan de praat met Theo Derix en Marco Kruit. Zij zijn sinds 2002 eigenaar van Crème de la Crème , een atelier dat luxe patisserie produceert voor de horeca. Met de opening van De Patissier van Oegstgeest maken de heren het nu ook mogelijk thuis te genieten van heerlijke ambachtelijke patisserie. De heren van De Patissier van Oegstgeest vertellen vol passie over patisserie. "Patisserie is een luxeproduct", zo vertelt Derix, "mensen kiezen ervoor om patisserie te eten − niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze er zin in hebben. Patisserie is puur genieten en moet daarom echt lekker zijn" (niets vervelender dan 'n caloriebom eten en er achteraf spijt van hebben, omdat 'ie niet lekker was, toch?). De lounge pastries bij De Patissier van Oegstgeest zijn van hoge kwaliteit en dat proef je! Prachtige patisserie Uiteraard hebben we 'n aantal taartjes geproefd! Mijn vriend koos een Xocoline, 'n uniek chocoladetaartje dat suiker- en glutenvrij is, en ik ging als echte citroenliefhebber voor 'n Tartelette au citron. De Xocoline is minder zoet dan een "normaal" chocoladetaartje, maar zeker niet minder lekker. De mousse in het taartje is luchtig en niet overpowering zoals je dat vaak hebt met chocoladedesserts. De Tartelette au citron is absoluut het lekkerste citroentaartje dat ik ooit heb geproefd; lekker zanddeeg met amandelspijs, 'n romige lemon curd die 'n extra kick krijgt doordat er geen citroen-, maar juist limoenrasp aan is toegevoegd en dan de meringue, die is heerlijk fluffy en heeft 'n lekker rokerig smaakje (yummy)! Xocoline en Tartelette au citron Mmmacarons De patisserie creaties zien er geweldig uit, zo ook de macarons en dan die macarontaart: wow! Het pronkstuk tijdens de opening is wel 2,20 meter hoog en 1,65 meter breed en bestaat uit 6000 gevulde macarons. Marco Kruit, naast eigenaar ook patissier, vertelt dat er maar liefst 200 à 300 uur gewerkt is aan deze geweldige taart. Het zal je dan ook niet verbazen dat macarons de specialiteit van het huis zijn! En, dat de macarons van De Patissier van Oegstgeest lekker zijn, is ook Herman den Blijker niet ontgaan; in zijn restaurant Las Palmas in Rotterdam krijg je deze heerlijke macarons namelijk bij de koffie! Ik heb ze natuurlijk ook geproefd. De kleurrijke macarons zijn er in 9 verschillende smaken: roos-framboos, chocolade, earl grey, vanille, limoen, sinaasappel, cassis, passievrucht en koffie. De krokante buitenlaag vormt een mooi contrast met de zachte binnenkant en de macarons smelten op de tong. Mijn favoriete macarons zijn: roos-framboos (met rozenlikeur, fris en romantisch), earl grey (ruikt en smaakt echt zoals de thee, de earl grey smaakt heerlijk in combinatie met de ganache) en limoen (superfris, perfecte balans tussen zoet en zuur). Kruit vertelt enthousiast dat hij al bezig is met ideeën over bijzondere macarons speciaal voor de feestdagen (deze macarons in parelmoer en goud zie je ook terug onderin de macarontaart). Wat dacht je van 'n macaron met een witte ganache en zwarte truffel of 'n gouden macaron met foie gras? Kleurrijke macarons Nog veel meer lekkers! Ben je niet zo'n zoetekauw − of kun je net als ik niet kiezen tussen 'n heerlijk dessert of 'n kaasplankje en wil je gewoon allebei! − no worries . De Patissier van Oegstgeest verkoopt namelijk ook lekkere kazen. We konden het natuurlijk weer niet laten en namen ook wat kaasjes mee naar huis, zoals 'n heerlijke biologische blauwe geitenkaas van Bastiaansen. Verder vind je bij De Patissier van Oegstgeest quiches, pasteitjes en andere delicatessen als jam, dressings, olijfolie, goede chocolade, heerlijke broden en verse fruitsapjes. Heerlijke kazen en broden Of je nu van zoet of hartig houdt, De Patissier van Oegstgeest heeft voor elk wat wils en is de ultieme verwenwinkel voor de echte levensgenieter! De Patissier van Oegstgeest De Kempenaerstraat 37 2341 GG Oegstgeest 071-5283212 www.depatissier.nl

Bron: inkellskitchen.blogspot.com

Het is een voortreffelijke paprikasaus die goed past bij bijvoorbeeld gegrilde tonijn en zeeduivelfilets. Op mijn buurtmarkt hadden ze die niet en heb ik dorade filets genomen. Ook lekker. Ingrediënten voor de de paprikasaus: 600 ml visbouillon 85 ml droge vermout (Noilly Prat of Martini, de groene fles) flinke snuf saffraan 2 à 3 rode paprika's 85 ml olijfolie 15 ml balsamico-azijn zout en gemalen peper 1 tl roomboter Bereiding: Visbouillon, saffraan en vermout in een pannetje ca. tot een ¼ inkoken. Paprika's ontvellen (onder de grill blakeren, even afkoelen, of door de lengte snijden en 20 minuten met de bolle kant boven in een oven van 200⁰). Maak van de olijfolie, peper en balsamico-azijn een dressing. Als de bouillon genoeg is ingekookt, doe je de gehakte paprika's en de olijfoliedressing erbij. Koken. Als ze zacht en gaar zijn, met staafmixer even allemaal extra fijn te maken. Nu komt het erop aan: blijven inkoken tot de smaak oké is. Volgens kookboek: scherp, maar niet te scherp, zout, maar niet te zout. Als de smaak goed is, klont koude roomboter erdoor doen om de saus wat dikker te maken. Van het vuur halen. Voor de doradefilets heb ik het recept van Herman de Blijker gebruikt: op de huid in hete olijfolie bakken, tegen de bodem van de pan drukken en daarna, huid boven, op ingevette schaal op 160⁰ in de oven. Ik had veel te veel paprikasaus. Die heb ik ingevroren, zo ben ik de volgende keer lekker snel klaar.

Bron: atikgegetenheb.blogspot.nl

Ossenstaart met meegestoofd preiwit, wortel en aardappelpuree Dit keer was er de mogelijkheid om runderstaart oftewel ossenstaart mee te bestellen bij het biologisch rundvleespakket. Mijn kans om ook eens met ossenstaart aan de slag te gaan. Het eerste dat opviel bij aflevering van het pakket: er zit redelijk wat vet aan zo'n ossenstaart. Dat had ik niet verwacht. Daarnaast waren de stukken staart ook groter dan verwacht. Ideaal voor een stoofpotje. Er moest rode wijn bij voor mijn gevoel, en lekkere pittige groenten die de stooftijd van 6 uur aankonden. Om de stukken prei had ik een stukje keukentouw gebonden zodat ze niet uit elkaar zouden vallen*. Doordat ze 6 uur hadden gestoofd in rode wijn (met bouillon) waren de preistukken iets zoetzurig geworden. Een lekkere combinatie met de volle smaak van de jus. De overgebleven jus is de vriezer ingegaan. Dan kunnen we er nog een keertje van genieten, bij een stamppotje bijvoorbeeld. Zacht gestoofde ossenstaart 1 kilo ossenstaart (250 gram pp) 500 ml runderbouillon 250 ml rode wijn 2 laurierblaadjes 2 takje tijm 1 takje rozemarijn 1 prei, het witte deel 1 wortel 1 ui 1 peterseliewortel of 1/4 knolselderij** zout, peper bloem olie Bestrooi de ossenstaarten met zout e peper. Haal de ossenstaarten door de bloem. Verwarm olie in een pan en bak daarin de ossenstaarten bruin. Voeg de wijn en runderbouillon toe en warm dit even mee. Doe dan alles in de slowcooker. Hak het witte deel van de prei in vier stukken en bind om elk stuk keukentouw zodat ze niet uit elkaar kunnen vallen in de pan. Schil en snij de wortel en wortelpeterselie in plakjes. Snij de ui in kleine stukjes. Indien knolselderij: schil en snij deze ook in kleine stukjes. Doe de groenten en kruiden bij het vlees. Voeg nog wat zout en peper toe naar smaak. Laat het geheel 6 uur sudderen op de hoge stand (90 C) van de slowcooker. Je kunt het ook natuurlijk in de oven klaarmaken. Doe dan alles in een ovenschotel met deksel en zet de oven op 100 C, minimaal 3 uur laten stoven. Bron: combinatie van recepten van: John Gerdsen (Grenzeloos koken) en Herman den Blijker * tip van Herman den Blijker ** John Gerdsen gebruikt knolselderij, peterseliewortel (had ik nog liggen) heeft een iets verfijndere smaak.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

Ineens was daar het berichtje van Jolanda van Neptunes Kitchen dat ze me genomineerd had voor de Liebster Award. Eerlijk gezegd had ik daar nog nooit van gehoord, maar uit haar e-mailtje werd al snel duidelijk voor wie die Award bedoeld is. Het is een 'virtuele' prijs voor bloggers, die een blog bijhouden maar nog geen 1000 volgers hebben. Ik voel me zeer vereerd, want in een wereld vol met foodblogs is het moeilijk je te onderscheiden en het is dan des te leuker als je zo'n compliment krijgt. Degene die je nomineert voor de Award stelt je 11 vragen. Het is de bedoeling dat je die vragen beantwoord in een blog op je eigen site en dat je 11 nieuwe vragen verzint voor de 5 blogs die jij nomineert voor de Liebster Award. Dit waren Jolanda's vragen en mijn antwoorden daarop: 1. Met welke Nederlandse bekende (tv) kok zou je een dag willen mee lopen en waarom. Met Herman den Blijker. Ik heb in 1994 bij hem gegeten in restaurant ‘De Engel’ in Rotterdam. Het restaurant was toen pas een jaartje open en hij liep zelf door het restaurant en sprak met de gasten. Het eten was heerlijk en de sfeer geweldig. Ik kijk nooit naar hem op televisie, maar een dag meelopen als hij zelf kookt, lijkt me geweldig. 2. Als je als gast host een maaltijd mocht maken in het 24 Kitchen programma "De makkelijke maaltijd" wat zou je dan maken. Dan zou ik pasta maken, met heel veel verse groeten, een lekkere saus en vers geraspte Parmezaanse kaas. 3. Stel je hebt een tuin met een plantenkast. Welke soort groente of fruit zou je zelf willen verbouwen? Diverse soorten tomaten en paprika’s. Knoflook en verse kruiden, allerlei soorten uien en kleine aubergines. Aardbeien en naast de kas ( als dat mag ) zet ik een kersenboom, een pruimenboom en struiken voor bramen en bessen. 4. Het is zaterdag vijf uur, je hebt de gehele dag geshopt, hebt pijnlijke voeten en je bent moe maar je gezin wil wel nog graag eten. Wat maak je? Ik bak frites, maak hamburgers met een flinke hoeveelheid uien en trek een pak diepgevroren erwten uit de diepvries. 5. Je organiseert een feestje, wat staat er bij jou altijd tussen de hapjes? Veel kaas en vers zelf gebakken stokbrood, met zelfgemaakte kruidenboter. Saai hè. 6. De meest bekende saus bij pasta is toch wel Bolognese saus, hoe eet jij je pasta het liefst? Met mijn eigen gevulde tomatensaus, of met gorgonzola en witte wijnsaus. 7. Wat mag er niet ontbreken in je ideale keuken? Veel messen, een goede keukenmachine en een oven. 8. En wat komt jouw keuken absoluut niet in? Schaal- en schelpdieren, want daarvoor ben ik allergisch. 9. Wat is je favoriete buitenlandse keuken? De Italiaanse. 10. We koken allemaal het liefst zo vers mogelijk. Is er iets wat je toch kant en klaar het liefst koopt of uit een pakje? Ik koop altijd tomatenblokjes in blik van goede kwaliteit, die ik gebruik als aanvulling op verse tomaten. 11. Noem 1 tip om je gerechten zo gunstig mogelijk te fotograferen? Leer omgaan met een foto bewerkingsprogramma. Ben ik helaas nog niet aan toe gekomen. En dan de vragen die ik graag wil stellen aan de door mij genomineerde bloggers: 1. Waarom ben je zo geïnteresseerd in eten en koken? 2. Wat vind jij het belangrijkste als je een nieuw recept uitprobeert? 3. Lees je veel blogs van andere bloggers en waarom? 4. Wat doe je om je kook- en / of bakkunsten te verbeteren? 5. Hoeveel kookboeken staan er in je kast? 6. Als je een artikel mocht schrijven voor een blad, welk blad zou je dan kiezen en waarom? 7. Binnenkort is het weer Sinterklaas. Wat staat er op jouw verlanglijstje? 8. Noem een ding dat je anders zou willen zien in je keuken. 9. Wanneer bedenk je wat je ’s avonds gaat eten? 10. Welk kookboek zou je nooit willen missen? 11. Welk recept van je eigen blog maak je met Kerstmis 2013? Ik nomineer voor de Liebster Award: Kleurrijk eten, omdat dit blog let op wat lekker en gezond is; Bakselsnet, omdat er heerlijk gebak en brood opstaan en Mannin haar enthousiasme deelt met ons; Xandra bakt brood, omdat Xandra veel lekker brood bakt; Kookgek Wilma, vanwege haar liefde voor Italiaanse eten; Eetplezier , omdat Nell zulke leuke stukjes schrijft. 

Bron: marionskitchenstories.blogspot.nl

Vandaag een lekker en gezond quinoagerecht. Quinoa is een eenjarige plant, welke voorkomt in Zuid-Amerika, vooral Peru, Bolivia en Ecuador. De uitgeschoten bloemstengels van de plant vormen de quinoazaadjes. Afhankelijk van het ras zijn deze zaadjes wit, rood of zwart van kleur. Quinoa-zaad is bedekt met een giftige, bittere stof, saponin genaamd. Quinoa moet daarom voor gebruik altijd grondig gespoeld worden. Ingrediënten voor 4 personen: 275 gram quinoa 1 liter groentebouillon olijfolie 1 plak knolselderij, in blokjes 2 à 3 wortelen, geschild en in plakjes 1 courgette, ontzaad en in reepjes 1 sjalotje, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 2 ons kleine groene asperges 400 gram kipfilet in blokjes zwarte peper zout platte peterselie, fijngehakt geraspte Parmezaanse kaas Bereiding: Was de quinoa grondig. Breng 1 liter groentebouillon aan de kook en kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en snipper het sjalotje. Pel en hak de knoflook fijn. Snij de knolselderij doormidden en snij een plak vanuit het midden af. Verwijder de buitenste schil en hak in kleine blokjes. Schil de wortelen en snij in dunne plakjes. Snij ongeveer 2 cm van de onderkant van de groene asperges af. Snij de asperges in drieën. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de gesnipperde sjalot en de knoflook glazig. Voeg de knolselderij- en wortelblokjes toe en bak ca. 5-8 minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg als laatste de courgettereepjes en de asperges toe en bak nog ca. 2 minuten. Bak ondertussen in een andere koekenpan de kipfilet gaar en bestrooi met peper en zout. Zodra de quinoa gaar is giet je deze af en vang het kookvocht op. Voeg wat van het kookvocht bij het groentemengsel en laat nog even pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de quinoa op een bord met daarop het groentemengsel, de fijngehakte peterselie en bestrooi royaal met geraspte Parmezaanse kaas. Eet smakelijk! Bron: (aangepast) recept van Herman den Blijker uit het AD magazine van 7-12-2013

Bron: pietashapjes.blogspot.nl

Topkoks voor Thuiskoks is een boek met 52 wereldgerechten. De recepten zijn afkomstig van beroemde chefs zoals: Sergio Herman, Jonnie Boer, Herman den Blijker, Jamie Oliver, Nigella Lawson, Mario Uva etc. Enige kennis van kookkunst is zeker vereist! In dit boek vind je geen snelle 12-minuten-maaltijden, bovendien staan er vaak lange ingrediëntenlijsten bij de recepten. Kortom: een must voor de ware kookliefhebber! Een greep uit de recepten: - Schotse zalmbouillon met rode wijn - Granité van wasabi met makreel en boekweitnoedels - Stoofpotje van lamsvlees met ras el hanout. De oplettende lezer weet dat ik erg van poëzie houd. Degene die zijn/haar liefde voor koken in een paar regels zo poëtisch mogelijk weet te omschrijven, maakt kans om dit schitterende kookboek toegestuurd te krijgen. Ik verwacht echt geen literaire hoogstandjes, omschrijf alleen waarom de wereld een beetje mooier kleurt als je in de keuken staat of met je gezin/vrienden aan tafel zit. Reageren kan onderaan deze post tot zaterdag 10 december 24.00 uur. Op zondag 11 december zal ik alle reacties lezen en de winnaar bekend maken. Tot slot een poëtisch proeverijtje. Boer-en-Genot alleen je hand wou je terug bij binnenkomst daarna was alles voor mij je liet me genieten mijn ogen sluiten luidruchtig zuchten bij je lolly van gekonfijte eend ’t kopje cappuccino van rode kool de ijsjes van piccalilly met bruine bonen ik viel zowat in zwijm bij je kabeljauwwangetjes met groen aspergeschuim bij de vlierbloesemkwark met lavendelsiroop jouw zelfgevormde engeltjes toonden me alle hoeken van de hemel laat die hand maar lekker zitten

Bron: eetplezier.blogspot.nl

In de krant zag ik een recept voorbijkomen van Herman den Blijker. Een quiche met bruine bonen, om dat recept na te lezen, kan je hier klikken . Ik verbouwde het recept dat het ook geschikt zou zijn voor een koolhydraatbeperkt dieet. Herman maakte zijn quiche met een bodem van bladerdeeg en met naar mijn mening te weinig groente...maar 100 gram per persoon.... Dus ik veranderde en maakte het anders... Dus een beetje van Herman en een beetje van Ilse :) Recept Bruin bonen quiche 2-3 personen 350-400 gram gekookte bonen (ik nam gedroogde bonen en weekte en kookte deze eerst) 1 kleine prei 100 gram champignons (optioneel, bij mij moesten ze op en ze smaakte er best bij) 100 gram spekjes 4 eieren 200 ml slagroom geraspte oude kaas peper en zout Spoel de bonen af en laat ze goed uit uitlekken. Wrijf ze voorzichtig droog met wat keukenpapier of een keukendoek. Bak de spekjes uit. Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de prei in ringen. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot de gaar zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de champignons en spekjes in een ovenschaal (ik gebruikte mijn hapjespan, want die kan gelijk de oven in, lekker makkelijk). Roer dan de prei en de bonen erdoor. Klop de eieren los met de slagroom en wat peper en zout. Verdeel dit over over de de groente. Rasp er als laatst wat oude kaas overheen. Bak de quiche in 20-25 minuten gaar. Lekker? Zeker... maar houdt er wel rekening mee dat bonen altijd een wat drogere structuur hebben en dat is een quiche natuurlijk nog steeds zo. Deze variant van bruine bonen gaat zeker vaker op tafel komen :)

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Hans en ik gingen samen uit eten en bij ons hoofdgerecht kregen we meerdere bakjes met aardappeltjes, groente en een bakje met een soort komkommersalade ofzo.... Ik was eigenlijk al klaar, maar nam toch nog een hapje en dat was zo lekker.... dat ik het bakje leeg at :)... Tijd om het thuis eens na te maken, want ik heb het in het restaurant natuurlijk goed bekeken. Het namaken lukte goed en ik heb er ondertussen al lekker gesmuld van mijn eigen komkommersalade. Het is een salade zonder poespas, hele simpele basic ingrediënten. Een salade die het erg goed zal doen bij een BBQ of bij wat toastjes en dippers.... Lekker op zo'n zomerse dag.... en stokbroodje... wat salades en smullen maar... wat je in die ander bakjes kan doen? Nou dit bv... en je kan ze allemaal zelf maken of zelf kopen natuurlijk ;) Tapenade Kruidenboter Bleekselderij-salade Eiersalade Kip-Kerrie salade Ham-Prei salade Recept Komkommersalade bak vol 1 komkommer 1 appel halve paprika halve rode ui beetje citroensap scheutje olijfolie Het is heel simpel te maken, de ui, paprika en de appel moet je heel fijn snipperen. Vind je dat lastig? Onderaan dit blog vind je een video waarin Herman den Blijker goed uitlegt hoe je als een pro kan leren snipperen ;). Halveer de komkommer en snijd deze in smalle reepjes. Doe alles in een schaal, voeg een beetje citroensap tegen het verkleuren toe en een flinke scheut olijfolie. Roer alles goed door en zet de schaal voor minimaal een uurtje in de koelkast, dan kunnen de smaken goed intrekken! Filmpje hoe uien (of andere dingen) fijn te snipperen...

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Bijna iedere zaterdag of zondagavond werk ik in een Hospice, daar hebben ze een abonnement op het AD. In het weekend staat daar een column in van Herman den Blijker. Dus iedere keer neus ik even de krant door opzoek naar een lekker recept. Zo maakte ik ook al eerder een speculaastaart die in de AD stond. Dit recept kwam ik er ook tegen. Een citroentaart, nou dat leek me wel eens wat. Herman presenteert hem als toetje, dat kan inderdaad goed, maar wij hebben hem als taart op. Echt een wintertaart omdat er nu volop citrusvruchten te verkrijgen zijn, maar op een warme zomerdag smaakt hij vast ook super! Er gaan heel veel dooiers in, wat maakt dat je veel eiwitten over hebt, deze kan je invriezen of net als ik deze cruesli van maken , weggooien doen we natuurlijk niet. Ik gebruikte 1 dooier minder en wat minder suiker. Er gaat aardig wat suiker in, maar dat moet ook wel om het ernstig zure eraf te halen. Hij is nog steeds zuur, maar de scherpe randjes zijn er af. Recept Citroentaart van Herman den Blijker 1 taart, ongeveer 16 stukjes, groter kan natuurlijk ook ;) 4 citroenen 150 gram basterdsuiker 2 eieren 4 dooiers 2x 75 gram boter 1 pak bastognekoeken 150 gram boter Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Smelt 150 gram boter. Verkruimel de koeken en roer deze door de gesmolten boter. Schep dit in de bakvorm en druk het goed aan met bv. een lepel. Zet de bodem 10 minuten in de oven. Zet hem weg tot je hem verder gaat gebruiken. Rasp en pers de citroenen. Doe de citroensap, -rasp, suiker, eieren, eierdooiers en 75 gram boter in een pan. Zet deze op en breng hem al roerend/kloppend met een garde aan de kook. Laat hem dan zachtjes 3 minuten doorkoken. Laat ondertussen je spoelbak vollopen met koud water. Zet daarin de pan en voeg de resterende boter toe. Blijf kloppen, zo koelt hij zo snel mogelijk af. Als hij redelijk is afgekoeld kan je de citroenlaag op de bodem uitsmeren met een lepel. Laat hem minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Lekker met wat slagroom als toetje of taart. Eet smakelijk! Ben benieuwd wie hem gaat maken?! Laat je 't me weten?

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Gisteren maakte ik een ovenschotel met de roosjes van 2 broccolistruikjes. De stengels heb ik bewaard want die zijn ook eetbaar. Je kan daar nog een lekker soepje mee maken. De schil van de stengels is vezelig dus die haal je er af. Er is de laatste tijd veel aandacht voor koken met kliekjes, zie het ontstaan van Kliekipedia. Maar dat het loof van sommige knolgewassen ook eetbaar is (bv biet en radijs), dat de stengels van de ui als smaakmaker te gebruiken is en dat een geschilde broccolistengel rauw ook bijzonder lekker is, daar mag nog wel wat meer aandacht voor komen. Ook schillen weggooien is zonde. Herman den Blijker voorspelt een nieuw soort schillenboer aan de deur: een goedlachse hipster met een zak versgebakken aardappelschillen. Gebakken aardappelschillen is een trend aan het worden. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat de aardappelen biologisch zijn. Voor een leuke brochure en nog wat meer informatie over wat wel en niet eetbaar is aan loof en plant, kijk dan eens hier. Kortom, er kan nog veel minder worden weggegooid aan eten. No Waste broccolisoep met geitenkaas 2 stengels van de broccoli 1 liter groente of kippenbouillon 1 kleine ui 1 teen knoflook 1 klont boter 1 eetlepel bloem verse peterselie (of gedroogde Italiaanse kruiden) jonge geitenkaas, geraspt (of feta) vers gemalen peper Schil de stengels van de broccoli en snij het droge uiteinde af. Snij vervolgens de broccoli in schijfjes. Snipper de ui en de knoflook. Verwarm een klont boter in de pan en bak hier eerst de ui, vervolgens de knoflook en broccoli in. Voeg een eetlepel bloem toe en schep nog even door. Giet de bouillon erbij en maak de soep op smaak met peterselie en peper. Laat de soep 10 minuten koken tot de broccoli zacht is en pureer dan met de staafmixer de soep. Doe in de soepkom een schepje geraspte kaas en giet hier de soep op. Eet smakelijk.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

De lente komt er aan. Tijd om weer eens aan de tuin te denken. En dan vooral aan de moes- en kruidentuin. Wat zal ik dit jaar eens gaan planten. Courgette natuurlijk. Vorig jaar een groot succes geweest. Dit jaar ga ik ook eens de gele variant proberen. En verder tomaten, bonen, snijbiet en komkommer. Venkel heb ik ook op mijn lijstje staan. Het leek mij een lastige groente om te telen. Op internet zag ik echter dat het een prima groente is voor de beginnende kweker, want bijna geen last van plagen en ziektes. Dus misschien kan ik deze herfst eens deze soep uit eigen teelt maken. Het recept is overigens van Herman den Blijker. Ik heb de soep niet gezeefd, zoals het recept voorschreef, alleen gepureerd. Een drupje room bij het serveren had de soep voor mij ook niet meer nodig. Lekker met bruschetta. Courgette-venkelsoep 2 courgettes, gewassen en in stukken gesneden 2 venkels, zonder kern en in stukken gesneden 1 prei, het witte deel, in stukken gesneden 8 dl kippenbouillon 2 dl water zout zwarte peper uit de molen evt. room olijfolie boerenbrood 1 knoflookteen Verhit de olijfolie in een pan en zet courgettes, venkel en prei aan (let op dat ze niet kleuren). Voeg vervolgens het water en de bouillon toe en laat de groente op zacht vuur doorbakken tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en doe de massa in een blender. Blender de massa (en druk die door een bolzeef: zelf niet gedaan).Vang de soep op en verwarm deze op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper. Doe de soep in 4 diepe borden en giet een beetje room erdoor ter garnering. Besprenkel voor bruschetta, gesneden (boeren-)brood met olijfolie en leg ze onder de grill totdat ze bruin zijn. Strijk ze vervolgens in met een gepelde gehalveerde knoflookteen.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

Copyright 2017 ® - Contact