kippenragout jamie oliver | citroentaart recept jamie oliver | receta vispotje | appelcake smulweb | chinese tomatensoep smulweb | tongfiletrolletjes | pompoensoep met gehakt | rodekoolschotel vegetarisch
Login

Login om recepten999 om uw favoriete recepten opslaan

Als u nog niet geregistreerd bent, registreer nu!

Wachtwoord vergeten?

Topkoks voor Thuiskoks is een boek met 52 wereldgerechten. De recepten zijn afkomstig van beroemde chefs zoals: Sergio Herman, Jonnie Boer, Herman den Blijker, Jamie Oliver, Nigella Lawson, Mario Uva etc. Enige kennis van kookkunst is zeker vereist! In dit boek vind je geen snelle 12-minuten-maaltijden, bovendien staan er vaak lange ingrediëntenlijsten bij de recepten. Kortom: een must voor de ware kookliefhebber! Een greep uit de recepten: - Schotse zalmbouillon met rode wijn - Granité van wasabi met makreel en boekweitnoedels - Stoofpotje van lamsvlees met ras el hanout. De oplettende lezer weet dat ik erg van poëzie houd. Degene die zijn/haar liefde voor koken in een paar regels zo poëtisch mogelijk weet te omschrijven, maakt kans om dit schitterende kookboek toegestuurd te krijgen. Ik verwacht echt geen literaire hoogstandjes, omschrijf alleen waarom de wereld een beetje mooier kleurt als je in de keuken staat of met je gezin/vrienden aan tafel zit. Reageren kan onderaan deze post tot zaterdag 10 december 24.00 uur. Op zondag 11 december zal ik alle reacties lezen en de winnaar bekend maken. Tot slot een poëtisch proeverijtje. Boer-en-Genot alleen je hand wou je terug bij binnenkomst daarna was alles voor mij je liet me genieten mijn ogen sluiten luidruchtig zuchten bij je lolly van gekonfijte eend ’t kopje cappuccino van rode kool de ijsjes van piccalilly met bruine bonen ik viel zowat in zwijm bij je kabeljauwwangetjes met groen aspergeschuim bij de vlierbloesemkwark met lavendelsiroop jouw zelfgevormde engeltjes toonden me alle hoeken van de hemel laat die hand maar lekker zitten

Bron: eetplezier.blogspot.com

Ik wist niet wat mij afgelopen week overkwam, Kleurrijk Eten werd twee keer genomineerd voor de Liebster award! Het is een 'virtuele' prijs voor bloggers, die een blog bijhouden maar nog geen 1000 volgers hebben. Super lief dat mijn medebloggers aan ons denken en ons zo een extra energieboost geven. Samen met mijn gastblogger Jelleke Debets proberen we wekelijks weer nieuwe recepten uit en de geslaagde, lekkerste en gezondste recepten halen een plekje op de blog. Mede dankzij onze bezoekers vinden we het nog leuker om de blog bij te houden en hopen we jullie te inspireren. De eerste foodblogger die ons nomineerd is: Marion van Marions kitchen stories . Benieuwd wie de andere is? Hou de website in de gaten want ook de vragen van de andere blogger gaan we beantwoorden. Deze zal Jelleke Debets beantwoorden. Maar dit keer is het de beurt aan mij. Marion heeft 11 vragen voor mij bedacht. Leuk om eens aan het denken gezet te worden. En zo gaan jullie mij nog beter leren kennen! Waarom ben je zo geïnteresseerd in eten en koken? Van kinds af aan stond ik in de keuken bij mijn moeder en in het weekend bij mijn vader, mee te kijken wat ze kookten of bakten. En dagelijks kwam er de zelfde vraag uit mijn mond; Wat eten we vanavond? Die vraag is niet meer weggegaan. Ik vind eten heel belangrijk en kan er dagdeel na dagdeel ontzettend naar uitkijken. Wat vind jij het belangrijkste als je een nieuw recept uitprobeert? Dat het lekker is en gezond. Dat is het motto van Kleurrijk Eten. Jezelf uitdagen om recepten zo te maken dat ze heerlijk smaken en je er geen schuldgevoel bij hoeft te hebben. Lees je veel blogs van andere bloggers en waarom? Ik lees nu veel blogs, maar laat mij wel inspireren door blogs en mede door Pinterest waardoor ik weer nieuwe blogs ontdek. Wat doe je om je kook- en / of bakkunsten te verbeteren? Afkijken van de grote meesters: Rudolpf, Herman den Blijker. Ze hebben van die handige trucjes die ik weer toepas. En ik laat mij inspireren door Pinterest, blogs, kookboeken en gezondheidswinkels. Hoeveel kookboeken staan er in je kast? 24 Als je een artikel mocht schrijven voor een blad, welk blad zou je dan kiezen en waarom? Lastige vraag, ik lees zelf niet zoveel culinaire tijdschriften. Gezond eten, in het kader van gezondheid en de Delicious omdat veel gerechten die er in staan er zo heerlijk uitzien. Binnenkort is het weer Sinterklaas. Wat staat er op jouw verlanglijstje? Zonder vast te zitten aan een budget: Kenwood Kmix, poffertjes pan (zo'n echte zware voor op het fornuis), grill pan, springvorm 18 cm. Noem een ding dat je anders zou willen zien in je keuken. Een grote oven op ooghoogte. Mijn zoontje heeft het lopen ontdekt en vind alles leuk om vast te houden, zo ook een hete oven. Dus ik kan niet meer bakken wanneer hij los rond loopt. Wanneer bedenk je wat je ’s avonds gaat eten? Ik maak op donderdag altijd een weekmenu. Dan kijk ik in al mijn kastjes en in de folders en bedenk zo wat ik ga eten. Aan de hand van die lijst kan ik vervolgens heel gemakkelijk mijn boodschappenlijstje maken. Zo grijp ik nooit mis en gooi ik ook niks weg. Welk kookboek zou je nooit willen missen? Otto Lenghi Welk recept van je eigen blog maak je met Kerstmis 2013? Ik maak een aantal zoete hapjes, zodat je veel verschillende smaken kan proeven. - Chocolade Ice bonbon met pindakaas , Valentijn choco banaantjes , Kokos truffels met amandel , Yoghurttaart met blauwe bessen . Ik nomineer voor de Liebster award: Baked Louie's : ondanks een eerdere nominatie verdient Louie een nominatie, hij maakt heerlijke baksels om van te watertanden! Bakverhalen : hier vind je allerlei heerlijke baksels. Focus on foodies : een blog die zich richt op tarwevrije, glutenvrije, suikervrije en zuivelvrije recepten. Miss Baksel/Eekma : Blog over allerlei baksels die zij maakt en tussendoor kan je meegenieten van haar leven in de vorm van hilarische anekdote. Tastyhealthycooking : gezonde recepten. De vragen die ik graag wil stellen zijn: Wat onderscheid jouw blog van anderen? Waar kan ik jou 's nachts voor wakker maken? Met welke topkok zou jij een dag in de keuken willen staan en waarom? Wat kan je absoluut niet missen in jouw keuken? Welk vakantieland vind jij het lekkerst en waarom? Omschrijf jezelf in 5 woorden. Welk ingrediënt is voor jou onmisbaar in elke keuken? Hartig of zoet? Welke hobby's heb je naast het bakken, koken en bloggen? Wat maak jij met kerst van je blog? Wat zijn je toekomst dromen met je blog?

Bron: kleurrijketen.blogspot.nl

Ineens was daar het berichtje van Jolanda van Neptunes Kitchen dat ze me genomineerd had voor de Liebster Award. Eerlijk gezegd had ik daar nog nooit van gehoord, maar uit haar e-mailtje werd al snel duidelijk voor wie die Award bedoeld is. Het is een 'virtuele' prijs voor bloggers, die een blog bijhouden maar nog geen 1000 volgers hebben. Ik voel me zeer vereerd, want in een wereld vol met foodblogs is het moeilijk je te onderscheiden en het is dan des te leuker als je zo'n compliment krijgt. Degene die je nomineert voor de Award stelt je 11 vragen. Het is de bedoeling dat je die vragen beantwoord in een blog op je eigen site en dat je 11 nieuwe vragen verzint voor de 5 blogs die jij nomineert voor de Liebster Award. Dit waren Jolanda's vragen en mijn antwoorden daarop: 1. Met welke Nederlandse bekende (tv) kok zou je een dag willen mee lopen en waarom. Met Herman den Blijker. Ik heb in 1994 bij hem gegeten in restaurant ‘De Engel’ in Rotterdam. Het restaurant was toen pas een jaartje open en hij liep zelf door het restaurant en sprak met de gasten. Het eten was heerlijk en de sfeer geweldig. Ik kijk nooit naar hem op televisie, maar een dag meelopen als hij zelf kookt, lijkt me geweldig. 2. Als je als gast host een maaltijd mocht maken in het 24 Kitchen programma "De makkelijke maaltijd" wat zou je dan maken. Dan zou ik pasta maken, met heel veel verse groeten, een lekkere saus en vers geraspte Parmezaanse kaas. 3. Stel je hebt een tuin met een plantenkast. Welke soort groente of fruit zou je zelf willen verbouwen? Diverse soorten tomaten en paprika’s. Knoflook en verse kruiden, allerlei soorten uien en kleine aubergines. Aardbeien en naast de kas ( als dat mag ) zet ik een kersenboom, een pruimenboom en struiken voor bramen en bessen. 4. Het is zaterdag vijf uur, je hebt de gehele dag geshopt, hebt pijnlijke voeten en je bent moe maar je gezin wil wel nog graag eten. Wat maak je? Ik bak frites, maak hamburgers met een flinke hoeveelheid uien en trek een pak diepgevroren erwten uit de diepvries. 5. Je organiseert een feestje, wat staat er bij jou altijd tussen de hapjes? Veel kaas en vers zelf gebakken stokbrood, met zelfgemaakte kruidenboter. Saai hè. 6. De meest bekende saus bij pasta is toch wel Bolognese saus, hoe eet jij je pasta het liefst? Met mijn eigen gevulde tomatensaus, of met gorgonzola en witte wijnsaus. 7. Wat mag er niet ontbreken in je ideale keuken? Veel messen, een goede keukenmachine en een oven. 8. En wat komt jouw keuken absoluut niet in? Schaal- en schelpdieren, want daarvoor ben ik allergisch. 9. Wat is je favoriete buitenlandse keuken? De Italiaanse. 10. We koken allemaal het liefst zo vers mogelijk. Is er iets wat je toch kant en klaar het liefst koopt of uit een pakje? Ik koop altijd tomatenblokjes in blik van goede kwaliteit, die ik gebruik als aanvulling op verse tomaten. 11. Noem 1 tip om je gerechten zo gunstig mogelijk te fotograferen? Leer omgaan met een foto bewerkingsprogramma. Ben ik helaas nog niet aan toe gekomen. En dan de vragen die ik graag wil stellen aan de door mij genomineerde bloggers: 1. Waarom ben je zo geïnteresseerd in eten en koken? 2. Wat vind jij het belangrijkste als je een nieuw recept uitprobeert? 3. Lees je veel blogs van andere bloggers en waarom? 4. Wat doe je om je kook- en / of bakkunsten te verbeteren? 5. Hoeveel kookboeken staan er in je kast? 6. Als je een artikel mocht schrijven voor een blad, welk blad zou je dan kiezen en waarom? 7. Binnenkort is het weer Sinterklaas. Wat staat er op jouw verlanglijstje? 8. Noem een ding dat je anders zou willen zien in je keuken. 9. Wanneer bedenk je wat je ’s avonds gaat eten? 10. Welk kookboek zou je nooit willen missen? 11. Welk recept van je eigen blog maak je met Kerstmis 2013? Ik nomineer voor de Liebster Award: Kleurrijk eten, omdat dit blog let op wat lekker en gezond is; Bakselsnet, omdat er heerlijk gebak en brood opstaan en Mannin haar enthousiasme deelt met ons; Xandra bakt brood, omdat Xandra veel lekker brood bakt; Kookgek Wilma, vanwege haar liefde voor Italiaanse eten; Eetplezier , omdat Nell zulke leuke stukjes schrijft. 

Bron: marionskitchenstories.blogspot.nl

Vandaag een lekker en gezond quinoagerecht. Quinoa is een eenjarige plant, welke voorkomt in Zuid-Amerika, vooral Peru, Bolivia en Ecuador. De uitgeschoten bloemstengels van de plant vormen de quinoazaadjes. Afhankelijk van het ras zijn deze zaadjes wit, rood of zwart van kleur. Quinoa-zaad is bedekt met een giftige, bittere stof, saponin genaamd. Quinoa moet daarom voor gebruik altijd grondig gespoeld worden. Ingrediënten voor 4 personen: 275 gram quinoa 1 liter groentebouillon olijfolie 1 plak knolselderij, in blokjes 2 à 3 wortelen, geschild en in plakjes 1 courgette, ontzaad en in reepjes 1 sjalotje, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 2 ons kleine groene asperges 400 gram kipfilet in blokjes zwarte peper zout platte peterselie, fijngehakt geraspte Parmezaanse kaas Bereiding: Was de quinoa grondig. Breng 1 liter groentebouillon aan de kook en kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en snipper het sjalotje. Pel en hak de knoflook fijn. Snij de knolselderij doormidden en snij een plak vanuit het midden af. Verwijder de buitenste schil en hak in kleine blokjes. Schil de wortelen en snij in dunne plakjes. Snij ongeveer 2 cm van de onderkant van de groene asperges af. Snij de asperges in drieën. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de gesnipperde sjalot en de knoflook glazig. Voeg de knolselderij- en wortelblokjes toe en bak ca. 5-8 minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg als laatste de courgettereepjes en de asperges toe en bak nog ca. 2 minuten. Bak ondertussen in een andere koekenpan de kipfilet gaar en bestrooi met peper en zout. Zodra de quinoa gaar is giet je deze af en vang het kookvocht op. Voeg wat van het kookvocht bij het groentemengsel en laat nog even pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de quinoa op een bord met daarop het groentemengsel, de fijngehakte peterselie en bestrooi royaal met geraspte Parmezaanse kaas. Eet smakelijk! Bron: (aangepast) recept van Herman den Blijker uit het AD magazine van 7-12-2013

Bron: pietashapjes.blogspot.nl

Gerechten van dit restaurant zijn op mijn instagram al vaker voorbij gekomen, Ik kom hier dan ook graag en vaak. Krab aan de haven is een restaurant in de havenkom van Almere Haven. In deze kom zitten meerdere restaurants en dit is zeker een van mijn favoriet. Zoals de naam zegt kun je hier heerlijk krab en andere visspecialiteiten eten. Maar ook voor de mensen die wat minder fan zijn van vis zit je hier prima! De kaart is fijn overzichtelijk en alle gerechten die er op staan spreken me wel aan. Tongfilet met banaan, gember en rivierkreeftjes of Thaise krab bijvoorbeeld. Bijzondere maar zeer geslaagde smaakcombinaties! Ook hebben ze een uitgebreide wijnkaart. Ook de inrichting is mooi. Modern maar gezellig. Vorig jaar is deze door Herman Den Blijker opgeknapt toen hij met zijn programma op bezoek was om de eigenaren bij te staan (vanwege ziekte). Krab aan de haven heeft fijne gerechtjes op een unieke locatie met uitzicht! Als je in de buurt bent zeker even langs gaan dus (zowel lunch als diner)!

Bron: biancakramer.blogspot.nl

Wat bofte ik! Ik mocht zaterdag even achter de schermen bij Job van Berkel, de man achter Patisserie Tout in Amsterdam. De patisserie had een bruidsproeverij georganiseerd en een van mijn beste vriendinnen fotografeert ( Patricia Borger Fotografie )voor hem, dus ik mocht mee :) Jeee! Wat een feest was dat zeg. Naast een keur aan prachtige taarten om naar te kijken had hij ook 2 bruidstaarten gemaakt om aan te snijden. Jumjum. Heeel wat anders dan de biscuit/cake torens die "wij" gewend zijn. Deze meneer weet wat hij doet. Alle smaken zijn uniek en tot in de kleinste smaakdetails op elkaar afgestemd. Maarja, als je als patissier verantwoordelijk bent geweest voor de "toetjes" van de restaurants van Herman den Blijker in Amsterdam, dan heb je toch wel wat in huis. En ik mocht ook nog een aantal chocolaatjes proeven! Wat dacht je van deze smaken: Pure chocolade met framboos en witte bloesemthee, Sinaasappel en kardemom, Mango en vijgenazijn, rozemarijn zeezout. En zo nog veel meer! Daarnaast had hij ook nog een indrukwekkend assortiment macarons. Dat is zo'n kunst... Ik heb een doosje met 7 macarons mee naar huis genomen. Natuurlijk had ik al eens eerder genoten van deze heerlijkheden, dus ik ben helemaal gegaan voor gedurfde smaken die ik nog niet geproefd had. Meteen bij thuiskomst heb ik van alle macarons 1 hapje genomen. Hihihi :) Wat leuk om te doen! Research he ;) Iemand moet het doen toch?? Wat een baan heb ik toch.... Macaron Zwarte truffel, en dan bedoel ik niet de chocolade truffel, maar de "knol" onder grond...het zwarte goud, waar je penning 16 voor betaalt als je het eet in een restaurant, dat was de eerste die ik proefde, het duurde even voor ik het aroma echt thuis kon brengen. Heeel bijzonder. Rozen en lychee, heerlijk fris en zeer sterke smaak, wat me trouwens opviel bij al die macarons, de smaak bleef echt lang hangen. Roos smaakt precies zoals het ruikt. Heel lekker met het zoete van de lychee. Passiefruit, ik ben gek op passiefruit, dus de verwachtingen waren erg hoog gespannen en ik moest even wennen aan de combinatie met de ietwat bittere cacaosmaak die erbij zat. Ik denk dat het een chocolade ganache vulling was met passiefruit erdoor. En dan miste ik toch een beetje het knal effect van de zuurheid van de passiefruit. Maar desalniettemin...watertandend lekker. Ik proefde nog chocolade lavendel, wat me echt de ultieme snack in de sauna leek, en gezoute caramel, wat eigenlijk een inkopper is qua heerlijkheid. Subliem. Nog wel een kleine kritische noot wat betreft de munt olijfolie, het smaakte meer naar pepermunt dan munt en dat zette me even op een verkeerd been, maar de smaak is vet vol. Echt de sterkste smaak die erbij zat. Maar mijn absolute favoriet met stip bovenaan was de venkel met groene appel. Helemaal fantastisch. Toevallig vorige week venkel risotto gegeten en aan het experimenteren geweest met venkel cake en nu heb ik geproefd hoe het moet hahaha. Zo frustrerend, als je duidelijk kunt zien en proeven hoe weinig je eigenlijk nog maar weet. gelukkig mocht ik ook even met Job zelf babbelen, dus ik kon wat vragen stellen en hij was heel goed in het uitleggen. Ik heb mijn portfolio laten zien en hij was onder de indruk. Hihihhihi, en hij ging mij ook vragen stellen daarna. Toen groeide ik wel een beetje hoor van binnen. Maar ow ow wat was dat leuk. Ik sta stijf van de inspiratie....Owww jeee...waar ga ik de tijd vandaan halen....

Bron: karenannecakes.blogspot.nl

Gisteren maakte ik een ovenschotel met de roosjes van 2 broccolistruikjes. De stengels heb ik bewaard want die zijn ook eetbaar. Je kan daar nog een lekker soepje mee maken. De schil van de stengels is vezelig dus die haal je er af. Er is de laatste tijd veel aandacht voor koken met kliekjes, zie het ontstaan van Kliekipedia. Maar dat het loof van sommige knolgewassen ook eetbaar is (bv biet en radijs), dat de stengels van de ui als smaakmaker te gebruiken is en dat een geschilde broccolistengel rauw ook bijzonder lekker is, daar mag nog wel wat meer aandacht voor komen. Ook schillen weggooien is zonde. Herman den Blijker voorspelt een nieuw soort schillenboer aan de deur: een goedlachse hipster met een zak versgebakken aardappelschillen. Gebakken aardappelschillen is een trend aan het worden. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat de aardappelen biologisch zijn. Voor een leuke brochure en nog wat meer informatie over wat wel en niet eetbaar is aan loof en plant, kijk dan eens hier. Kortom, er kan nog veel minder worden weggegooid aan eten. No Waste broccolisoep met geitenkaas 2 stengels van de broccoli 1 liter groente of kippenbouillon 1 kleine ui 1 teen knoflook 1 klont boter 1 eetlepel bloem verse peterselie (of gedroogde Italiaanse kruiden) jonge geitenkaas, geraspt (of feta) vers gemalen peper Schil de stengels van de broccoli en snij het droge uiteinde af. Snij vervolgens de broccoli in schijfjes. Snipper de ui en de knoflook. Verwarm een klont boter in de pan en bak hier eerst de ui, vervolgens de knoflook en broccoli in. Voeg een eetlepel bloem toe en schep nog even door. Giet de bouillon erbij en maak de soep op smaak met peterselie en peper. Laat de soep 10 minuten koken tot de broccoli zacht is en pureer dan met de staafmixer de soep. Doe in de soepkom een schepje geraspte kaas en giet hier de soep op. Eet smakelijk.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

In de krant zag ik een recept voorbijkomen van Herman den Blijker. Een quiche met bruine bonen, om dat recept na te lezen, kan je hier klikken . Ik verbouwde het recept dat het ook geschikt zou zijn voor een koolhydraatbeperkt dieet. Herman maakte zijn quiche met een bodem van bladerdeeg en met naar mijn mening te weinig groente...maar 100 gram per persoon.... Dus ik veranderde en maakte het anders... Dus een beetje van Herman en een beetje van Ilse :) Recept Bruin bonen quiche 2-3 personen 350-400 gram gekookte bonen (ik nam gedroogde bonen en weekte en kookte deze eerst) 1 kleine prei 100 gram champignons (optioneel, bij mij moesten ze op en ze smaakte er best bij) 100 gram spekjes 4 eieren 200 ml slagroom geraspte oude kaas peper en zout Spoel de bonen af en laat ze goed uit uitlekken. Wrijf ze voorzichtig droog met wat keukenpapier of een keukendoek. Bak de spekjes uit. Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de prei in ringen. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot de gaar zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de champignons en spekjes in een ovenschaal (ik gebruikte mijn hapjespan, want die kan gelijk de oven in, lekker makkelijk). Roer dan de prei en de bonen erdoor. Klop de eieren los met de slagroom en wat peper en zout. Verdeel dit over over de de groente. Rasp er als laatst wat oude kaas overheen. Bak de quiche in 20-25 minuten gaar. Lekker? Zeker... maar houdt er wel rekening mee dat bonen altijd een wat drogere structuur hebben en dat is een quiche natuurlijk nog steeds zo. Deze variant van bruine bonen gaat zeker vaker op tafel komen :)

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Hans en ik gingen samen uit eten en bij ons hoofdgerecht kregen we meerdere bakjes met aardappeltjes, groente en een bakje met een soort komkommersalade ofzo.... Ik was eigenlijk al klaar, maar nam toch nog een hapje en dat was zo lekker.... dat ik het bakje leeg at :)... Tijd om het thuis eens na te maken, want ik heb het in het restaurant natuurlijk goed bekeken. Het namaken lukte goed en ik heb er ondertussen al lekker gesmuld van mijn eigen komkommersalade. Het is een salade zonder poespas, hele simpele basic ingrediënten. Een salade die het erg goed zal doen bij een BBQ of bij wat toastjes en dippers.... Lekker op zo'n zomerse dag.... en stokbroodje... wat salades en smullen maar... wat je in die ander bakjes kan doen? Nou dit bv... en je kan ze allemaal zelf maken of zelf kopen natuurlijk ;) Tapenade Kruidenboter Bleekselderij-salade Eiersalade Kip-Kerrie salade Ham-Prei salade Recept Komkommersalade bak vol 1 komkommer 1 appel halve paprika halve rode ui beetje citroensap scheutje olijfolie Het is heel simpel te maken, de ui, paprika en de appel moet je heel fijn snipperen. Vind je dat lastig? Onderaan dit blog vind je een video waarin Herman den Blijker goed uitlegt hoe je als een pro kan leren snipperen ;). Halveer de komkommer en snijd deze in smalle reepjes. Doe alles in een schaal, voeg een beetje citroensap tegen het verkleuren toe en een flinke scheut olijfolie. Roer alles goed door en zet de schaal voor minimaal een uurtje in de koelkast, dan kunnen de smaken goed intrekken! Filmpje hoe uien (of andere dingen) fijn te snipperen...

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Tot afgelopen herfst gebruikte ik niet of nauwelijks citroenen. Tot ik een overheerlijk recept tegen kwam van een citroentaart van Herman den Blijker. En wat bleek, heerlijk. Dat maakt dat ik nu het zomer is en ik vaak geen trek heb in hele zoete dingen, juist wat recepten met citroen wil gaan proberen. Dit koekje maakte ik vorige week! Heerlijk... lekker fris... een echt zomer koekje. Recept Citroenkoekjes trommel vol 200 gram bloem 110 gram roomboter 1 citroen 1 zakje vanille suiker 50 gram suiker Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat. Was de citroen goed met heet water en droog deze af. Rasp de schil van de citroen eraf, maar niet het witte stuk. Smelt de roomboter in de magnetron. Doe de bloem, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en het sap van een halve citroen bij de boter. Kneed dit tot een deeg. Draai hier balletjes van ter grootte van een walnoot en druk deze plat. Bak ze 17-23 minuten in het midden van de oven. Eet smakelijk

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

De lente komt er aan. Tijd om weer eens aan de tuin te denken. En dan vooral aan de moes- en kruidentuin. Wat zal ik dit jaar eens gaan planten. Courgette natuurlijk. Vorig jaar een groot succes geweest. Dit jaar ga ik ook eens de gele variant proberen. En verder tomaten, bonen, snijbiet en komkommer. Venkel heb ik ook op mijn lijstje staan. Het leek mij een lastige groente om te telen. Op internet zag ik echter dat het een prima groente is voor de beginnende kweker, want bijna geen last van plagen en ziektes. Dus misschien kan ik deze herfst eens deze soep uit eigen teelt maken. Het recept is overigens van Herman den Blijker. Ik heb de soep niet gezeefd, zoals het recept voorschreef, alleen gepureerd. Een drupje room bij het serveren had de soep voor mij ook niet meer nodig. Lekker met bruschetta. Courgette-venkelsoep 2 courgettes, gewassen en in stukken gesneden 2 venkels, zonder kern en in stukken gesneden 1 prei, het witte deel, in stukken gesneden 8 dl kippenbouillon 2 dl water zout zwarte peper uit de molen evt. room olijfolie boerenbrood 1 knoflookteen Verhit de olijfolie in een pan en zet courgettes, venkel en prei aan (let op dat ze niet kleuren). Voeg vervolgens het water en de bouillon toe en laat de groente op zacht vuur doorbakken tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en doe de massa in een blender. Blender de massa (en druk die door een bolzeef: zelf niet gedaan).Vang de soep op en verwarm deze op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper. Doe de soep in 4 diepe borden en giet een beetje room erdoor ter garnering. Besprenkel voor bruschetta, gesneden (boeren-)brood met olijfolie en leg ze onder de grill totdat ze bruin zijn. Strijk ze vervolgens in met een gepelde gehalveerde knoflookteen.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

Copyright 2017 ® - Contact