vispakketjes op de bbq | worteltaart jamie oliver | linzenschotel | vispakketjes bbq | tomatenchutney ah | tomatenchutney | worteltaart recept jamie oliver | bamisoep | ovenschotels recepten ah
Login

Login om recepten999 om uw favoriete recepten opslaan

Als u nog niet geregistreerd bent, registreer nu!

Wachtwoord vergeten?

voor 4 personen Ongeveer 800 gram lamsbout,olijfolie, 2 tenen knoflook, takje rozemarijn, zout,1 el baharat specerijen van Jonnie Boer, bloem,klein blikje tomatenpuree, 1 dl rode wijn,2 dl water. 250 gram couscous,8 abrikozen in stukjes gesneden, handje gescheurde munt blaadjes. Voor de wokgroente,wokolie 1 grote wortel, 1 aubergine, 3 sjalotjes, 1 rode paprika, zout, anijs,komijn,kaneel. Van alles een beetje. Elke dag iets lekkers! 4 x Smult magazine én de Smulweb agenda 2014 Bestel met korting » Voorbereiding Knoflook pellen en in de ingesneden lamsbout duwen. Munt scheuren en in kommetje doen. De sjalot, wortel, aubergine en paprika panklaar maken. Bereidingswijze De lamsbout zouten, met de baharat insmeren en in braadpan in olijfolie aanbraden. Uit de pan halen en tomatenpuree toevoegen aan het braadvocht. Rode wijn en water erbij doen en goed roeren totdat een mooie saus is ontstaan. Het vlees terug in de pan doen, het takje rozemarijn erin leggen en een uurtje zachtjes laten stoven. De couscous maakt volgens voorschrift op het pakje. Gebruik wat extra boter om het zacht te maken. Een paar keer om de 5 minuten doorroeren.Munt en abrikozen er door roeren. De groente in de verhitte wok in wokolie roerbakken. Bestrooien met zout, anijspoeder, kaneel, en komijn.Zorg dat de groente nog beetje knapperig zijn. Serveertips Het vlees couscous en groente op bord verdelen.

Bron: smulweb.nl

Ingrediënten: - 90 ml olijfolie - 2 aubergines, in plakken gesneden van 1½ cm - zout en zwarte peper - 150 g feta, in kleine blokjes gesneden - 150 g roomkaas - 60 ml slagroom - 3 eieren - 150 g kleine tomaatjes, b.v. cherrytomaatjes, doormidden gesneden - 2 el verse oregano, in stukjes gescheurd - 3/4 tl za'atar (optioneel) Bereiden: 1. Verwarm de oven voor op 190' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daarop de plakjes aubergine, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen peper. Rooster ze 40 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. Laat afkoelen. (dit kan je van tevoren al maken). 2. Doe de feta, roomkaas, room, eieren en wat zwarte peper (geen zout, de feta is al erg zout) in een kom en klop alles goed door elkaar tot het romig en dik is. 3. Zet de oven op 150 ' C en smeer een springvorm van 22 cm of een vierkant bakblik van 20 cm in met olijfolie en beleg de bodem en de zijkanten met bakpapier. Verdeel de aubergines over de bodem en leg de tomaatjes erop. Doe de helft van de oregano erover. Giet dan voorzichtig het ei-kaasmengsel erover, haal hier en daar een aubergine plakje naar boven (zodat je die straks als de taart klaar is nog ziet). Verdeel de rest van de oregano erover en zet de vorm 30 minuten in de oven. 4. Maak intussen 3/4 tl za'atar aan met 2 tl olijfolie. Haal de cheesecake uit de oven en laat even op kamertemperatuur komen voordat je de rand verwijderd. Snijd de taart in punten of in vierkanten en smeer de za'atar er over uit. Gebruik je geen za'atar doe er dan een 1 tl olijfolie over. Bron: "The Guardian" , waarvoor Yotam Ottolenghi columns schrijft. (op deze site staan veel recepten van hem, die niet in zijn boeken staan). Soms plaats ik een goed recept nog een keer. Dit recept verdient aandacht, het is zo lekker en het recept staat niet in zijn boeken, maar in de Guardian. Wij eten het regelmatig, het is snel te maken, de aubergines kun je in de oven roosteren. Za'atar is een kruid uit het Midden-Oosten, het is een soort wilde oregano en smaakt naar oregeano en tijm. Het wordt gedroogd en gemalen en dan gemengd met sumak en sesamzaad. (Je kunt het o.a. kopen bij de Jumbo,van Jonnie Boer, of in buitenlandse winkeltjes, niet bij de Turk, meer Bij Arabische winkeltjes). Het is heerlijk vermengd met wat olijfolie om een stukje stokbrood in te dopen. Ook strooi ik altijd wat over een gebakken eitje.

Bron: carolinebrouwer.blogspot.com

Als foodblogger kom je nog eens ergens! Zo was ik onlangs bij De Librije waar ik bij binnenkomst al haast tegen Jonnie Boer aan botste, enorm onder de indruk was van Pietro Leemann (chef-kok en eigenaar van het enige vegetarische restaurant ter wereld met een ster: Joia in Milaan ), in een deuk lag om de grappen van Felix Wilbrink ('culinist' bij De Telegraaf) en 'n biertje dronk met Alain Caron! Dit had alles te maken met de spannende finale van de Verkiezing van VariatieChef van het Jaar 2013 die plaatsvond in Librije's Atelier. Groenteguerrilla Groente in de hoofdrol, daar draait het om bij Variatie in de Keuken . De missie van deze stichting? Mensen (consumenten, professionals en bedrijven) stimuleren, inspireren én uitdagen om lekker te koken met groente. Meer groenten op je bord is naast lekker ook nog eens gezonder en duurzamer dan elke dag dat stukje vlees of vis op tafel. Hoewel groenten helemaal hip zijn, is het werk van de enthousiaste medewerkers en vrijwilligers van Variatie in de Keuken hard nodig, want wist je dat we in Nederland gemiddeld maar 110 gram groente per dag eten? Één van de campagnes om groenten meer in de spotlights te zetten is de kookwedstrijd 'VariatieChef van het Jaar' die de stichting sinds 2011 jaarlijks organiseert. Chef-koks worden hierbij uitgedaagd een 100% compleet vegetarisch gerecht te ontwikkelen dat voor minstens 50% uit groente bestaat. Dit jaar moesten de chefs onder toeziend oog van de strenge jury én yours truly om beurten hun finalegerechten presenteren. Alain Caron was er om de boel gezellig aan elkaar te praten en ik had de zware taak om, met mijn gouden lepel in de aanslag, van al het lekkers te proeven! De jury: Felix Wilbrink , Pietro Leemann, Jonnie Boer en gepassioneerd vegetariër Antoinette Hertsenberg Kruiwagen in de keuken Ik was enorm onder de indruk van de verrassende smaken en texturen en heb op geen enkel moment dat stukje vlees gemist (en ja, ik hou ervan, maar ben ook gek op groente!). Ik heb allerlei lekkers geproefd: anglaise van knolselderij, meiraapjes, gepofte worteljam, Riso Venere (zwarte rijst), knapperige spitskool, Rommedou (Limburgs 'stinkkaasje'), fluffy bietencake, geblancheerde gele patisson en ga zo maar door. Heel cool bedacht was de gnocchi van aardappel en pastinaak gerookt in een kruiwagen met turfaarde, hooi en briketten, maar voor mij persoonlijk was de geROOKte pastinaak iets te heftig. Vergeet gyros en souvlaki De lange zoektocht van chef-kok Takis Panagakis ( Restaurant Mazie ) naar rode amarant (een 'pseudograan', net als quinoa, dat hij uiteindelijk zelf heeft moeten kweken omdat hij nergens de rode variant kon vinden) werd beloond want met zijn lauwwarme salade van rode amarant, parels van feta, citroen, mediterrane groenten & gerookte auberginepuree werd hij VariatieChef van het Jaar 2013! Met zijn gerecht bewees hij dat de Griekse keuken "veel meer is dan gyros en mixed grill"; er worden juist "heel veel groenten en zuurtjes gebruikt", zo vertelde hij. Jonnie Boer prees vooral zijn auberginepuree: "Één van de mooiste dingen van vandaag", die hij qua smaak niet snel zal vergeten. Takis Panagakis keurt nog even zijn gerecht voordat het naar de jury gaat Bier! De jury reikte nog twee prijzen uit. De duurzaamheidsprijs ging naar het gerecht van Restaurant Het Ambacht : Crèmeux Tûne geit, pompoen, hazelnoot en gekaramelliseerde ui. Het variatiegerecht van Floris Versluijs ( In de keuken van Floris ) was het meest creatieve gerecht van de dag: Spinoso artisjok, compote en bouillon van aubergine, parmezaan, paranoot, ridderzwam, zuring, mosterdsla en Lapsang Souchong thee. Dit no-nonsense gerecht sprong er ook voor mij duidelijk uit en was absoluut my dish of the day ! Al was het alleen maar om de geur: aards en herfstig - alsof je midden in het bos staat. Als ik nu m'n ogen dicht doe dan ruik ik het serieus nog! Zijn bordje was (bewust) rommelig, robuust en Rotterdams: "Zoals het valt, valt het. Net als de herfst", zei Floris. Om het gerecht helemaal af te maken werd het herfstige bordje geserveerd met sap van gedroogde pruimen en een glas bier (Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel). Het bier erbij was echt top en viel enorm in de smaak. Gek genoeg ook bij mij en dat terwijl ik altijd beweer dat ik bier niet lekker vind?! Maar vooral Alain Caron was niet bij het biertje weg te slaan! Floris Versluijs en Alain Caron aan 't bier! ;-) Ik kijk terug op 'n heerlijke en inspirerende dag en ga nu eens bedenken wat ik vanavond voor groenten op tafel ga zetten! Wat eet jij vanavond?

Bron: inkellskitchen.blogspot.com

Einde van de maand en dus weer tijd voor een foodblogswap! Deze maand kook ik van What mom would cook, een blog met echte familierecepten. Toen ik de kipkerriesoep tegenkwam, trok die meteen mijn aandacht. Kip met kerrie is een van mijn favoriete smaakcombinaties en een soep hiervan stond al langer op mijn verlanglijstje. En terecht, bleek: de soep was heerlijk, lekker pittig, echt lekker verwarmend voor een regenachtige herfstdag zoals vandaag. In het originele recept voor deze kip kerriesoep wordt gebruik gemaakt van een pot kant en klare kippenbouillon. Dat gebruik ik niet dus heb ik gewoon even zelf bouillon gemaakt. Ook gaat er oorspronkelijk gekookt ei door de soep, maar dat leek mij persoonlijk niet lekker en heb ik weggelaten. Ik heb de soep nog wat kruidiger gemaakt met peterselie. Gebruik voor dit recept een goede kerrie, bijvoorbeeld kerrie massala uit de toko. Ik gebruikte het kerriemengsel Vadouvan uit de Original Spices lijn van Jonnie Boer die ik onlangs opgestuurd kreeg. Een kerrie met een goede smaak en een klein beetje extra pit. Paste erg goed bij de soep! Recept Kip kerriesoep (foodblogswap) Benodigdheden (voor twee personen) 100 gram kipfilet ½ ui 600 ml water 1 eetlepel kerrie 1 bouillonblokje kip 1 eetlepel meel 1 handvol platte peterselie Bereiding Snij de ui fijn. Fruit de ui in wat boter of olie even aan. Voeg dan de kerrie toe en bak even goed mee zodat het niet bitter wordt. Voeg vervolgens ook het bouillonblokje en het meel toe en bak dit een minuut of 2 mee om te bloem te laten garen. Giet dan beetje bij beetje het water erbij en blijf goed roeren. Breng het geheel aan de kook en snij ondertussen de kip fijn. Voeg deze toe zodra de soep kookt: dankzij de kokende soep is de kip binnen een paar minuutjes gaargekookt. Zet het vuur uit, snij wat peterselie fijn en roer dit door de soep. Bewaren Kip kerriesoep kun je in de koelkast twee dagen bewaren.

Bron: mijnmixedkitchen.blogspot.nl

Het is een oude bekende truc om een heerlijk krokant korstje voor op de vis te maken door boter te mengen met kruimels en kruiden. Zo kun je allerlei korstjes maken. Maar hoe doe je dat? De truc is om een mooie stevige plak te krijgen die je kort in de diepvries legt. De nog niet gebakken korst kun je zo makkelijk verplaatsen en op je vis leggen. Daarna nog even afbakken in de oven! Mijn korstje op de zalmfilet had een Marokkaans tintje; met ras-el-hanout. De zalm werd geserveerd op een bedje van pittig gestoofde aubergines. Heel lekker. Maar kijk alleen uit dat je niet teveel rode peper en ras-el-hanout toevoegt. Te veel van beide is echt niet lekker! En hoe je het precies moet maken, lees je hieronder. Nodig voor 4 50 gr roomboter op kamertemperatuur 2 el bladpeterselie, fijngehakt 2 tl ras-el-hanout 100 gr paneermeel of panko 3 el olijfolie 2 aubergines, in plakken 250 gr kerstomaatjes, gehalveerd 1 rode peper, fijngesneden (of een halve) sap en rasp van 1 citroen 4 zalmfilets Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de zachte boter met de peterselie, ras-el-hanout, paneermeel en wat zout en peper. Leg het mengsel tussen 2 vellen bakpapier en rol uit tot een dunne plak. Gebruik een deegroller hiervoor. Leg de boterplak 10 minuten in de vriezer. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de plakken aubergine aan beide kanten goudbruin. Voeg de kerstomaatjes, rode peper en het sap en rasp van de citroen toe en laat 15 minuten op zacht stoven onder een deksel. Breng op smaak met peper en zout. Haal de boterplak uit de vriezer en snij met een scherp mes stukken die groot genoeg zijn voor op de zalmfilets. Schep de plakken met een taartschep of kaasschaaf voorzichtig op en leg op elke zalmfilet. Bak de zalm 10 minuten in de oven. Serveer op een bedje van gestoofde aubergine. Ras-el-hanout kun je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt kopen of bij AH van Jonnie Boer kruiden.

Bron: aboutfoodandfashion.blogspot.nl

Ingrediënten 300 g zilvervliesrijst 3 el olie 180 g tofu roerbakblokjes fijngekruid 2 uien 350 g bloemkool & broccoli (zak, in roosjes) 250 g gebroken sperziebonen 2 tl Thai green curry by Jonnie Boer (kruidenmelange, blikje 70 g, Euroma original spices) 400 ml kokosmelk (blik) zet alles op mijn lijst Handig als boodschappenlijstje of om online te bestellen Bereiden stap voor stap koken print Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.Verhit 2 el olie in een wok en bak de tofu 1 min. op hoog vuur. Snipper de uien. Schep de tofu uit de pan. Voeg de rest van de olie toe en fruit de ui 1 min. Roerbak de bloemkool, broccoli en sperziebonen 2 min. mee. Schep de currypoeder erdoor. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de groenten in 6 min. beetgaar. Voeg de tofu toe aan de curry en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de curry in 4 diepe borden en serveer met de rijst. print

Bron: ah.nl

Nog een lekkere zomerse pastasalade speciaal voor de warme dagen. Dit keer een Caribische pastasalade met kippendijfilet. Ingrediënten voor 1 persoon (maaltijdsalade): Voor de salade: 65 gram fusilli pasta 100 gram kippendijfilet 2 theelepels caribbean spice van Jonnie Boer ½ mango 10 cherrytomaten 1 theelepel rasp van een citroen ¼ rode ui ½ avocado Voor de dressing: 3 eetlepels (verse) sinaasappelsap 1 eetlepel sweet chilisaus 1 theelepel honing 2 eetlepels olijfolie extra vierge 1/4 theelepel geraspte gember 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper 1/4 theelepel zeezout Bereidingswijze: Pastasalade: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel daarna af met koud stromend water en laat goed uitlekken. De kippendijfilet in kleine stukjes snijden en bestrooien met de caribbean spice melange van Jonnie Boer (die is lekker!). Bak de stukjes kip in wat olijfolie mooi bruin en gaar en zet apart. De mango en de avocado in stukjes snijden. De rode ui snipperen. De pasta, kip, mango, cherrytomaten, citroenrasp en rode ui in een kom doen en mengen. Dressing: Alle ingrediënten voor de dressing in een aparte kom goed roeren. De dressing dan mengen met de salade. Als laatste de avocado er doorheen doen. Eet smakelijk!

Bron: pietashapjes.blogspot.nl

De waarheid over overgewicht Op internet kun je overal verhalen lezen over afvallen. En fantastische diëten volgen om gezond te blijven of te worden. Je kunt ook overal boeken kopen over dat ene speciale dieet dat wonderen belooft. Je krijgt meer energie, valt kilo's af en blijft eeuwig gezond! Sprookjes bestaan niet Veel therapeuten, auteurs en mensen die schrijven over voeding buigen de werkelijkheid om. Zelf schrijf ik ook weleens een artikel waarvan ik achteraf denk: dat was wel kort door de bocht. Als duizend mensen een waarheid herhalen, dan hoeft het nog niet waar te zijn! Elk pondje... Je wordt niet dik van de lucht. Ook niet onder invloed van hormonen. Of door brood. Of andere voedingsmiddelen die insulinepieken veroorzaken. Het schijnt zelfs zo te zijn dat een biefstukje of zuivelproducten insulinepieken veroorzaken. En dat hierdoor een signaal wordt afgegeven aan het lichaam dat het verzadigd is. Dat is gunstig dus. Dus laat je niet gek maken door theorieën over insuline. Lees meer over de zin en onzin van dik worden en insulinepieken. Hoe val je af? Simpelweg door een goede balans te vinden tussen calorieën en energieverbruik. Houdt ook rekening met calorietabellen die je overal op internet en boeken aantreft. Een appel of banaan kan qua grootte verschillen. Dus de calorieën per stuk zijn dan lastig in te schatten. Zelfs als het per 100 gram wordt aangegeven is het niet 100% betrouwbaar. Want producten zijn per seizoen, fabrikant en bereidingswijze telkens weer anders qua samenstelling. En kijk ook eens of jij de norm haalt van de Nederlandse Norm voor Bewegen .Want matig bewegen, zoals een stevige wandeling of een stuk fietsen zijn prima manieren om fit te blijven. En om het energiegebruik op te schroeven. Sporten werkt ook hongerstillend. Vroeger dacht men dat je van sporten juist honger kreeg. Dat is inmiddels achterhaald. Wees eerlijk tegen jezelf, want van lucht (of water) wordt niemand dik! Aansluitend op punt 3 is het goed om meer beweging in je dagelijks leven in te bouwen. Door vaker de trap te pakken, de auto vaker te laten staan (of een stukje vanaf je einddoel te parkeren, zodat je een stukje wandelt). Huishoudelijk werk is ook activiteit! Stofzuigen, de ramen zemen, de badkamer schoonmaken, in de tuin werken, je straatje vegen, etc. Een lekkere omelet Deze omelet is heerlijk als ontbijt of als lunchgerecht. Als ik de omelet voor mezelf bak, dan neem ik een klein koekepannetje met een deksel. Zodra de omelet erin zit, plaats ik het deksel erop. Door de verzamelde hitte krijg je een luchtige en hoog gerezen omelet. Je kunt er brood bij eten. Maar het smaakt ook prima zonder brood. Deze omelet geeft urenlang een verzadigd gevoel. Benodigdheden voor 1 persoon: 2 losgeroerde eieren 1/2 rode paprika in reepjes een handje kerstomaatjes gehalveerd 1 eetlepel gesneden verse dille (of andere verse kruiden naar smaak, zoals basilicum, selderij, peterselie, bieslook) kruidenzout (natuurvoedingswinkel) een mespunt vadouvan (Jonnie Boer bij de meeste supermarkten) of kerrie een scheutje (kokos)olie Bereiding: Verhit de olie en bak de groenten twee minuten op middelhoog vuur. Meng intussen het ei met de vadouvan of kerrie en kruidenzout. Roer de dille erdoor. Voeg toe aan de groenten en laat (liefst met de deksel op de pan) stollen op halfhoog vuur.

Bron: irenekookt.blogspot.nl

Veel zin in koken vandaag! Ik maak bladerdeeghapjes met pompoen en wortel en daarbij knolselderij-aardappelpuree, tomatensalsa en sperzieboontjes met kikkererwtensausje. Sperzieboontjes met k ikkererwtensausje half potje kikkererwten 1 eetl salade de pècheur (of gemalen norivel) 1 tl mosterd 3 eetl veganaise 1 eetl kappertjes 1 knoflookteentje 1 eetl citroensap scheutje groentebouillon (of water) peper en zout 250 g sperziebonen Kook de sperziebonen gaar. Pureer voor de saus de ingrediënten met de staafmixer tot gladde saus. Tomatensalsa 2 tomaten, zonder pitjes, in kleine blokjes gesneden handje groene olijven, in plakjes gesneden 1 eetl kappertjes 1 eetl balsamico azijn 1 eetl sacha inchi olie (of olijfolie) peper en zeekraalzilt (of zout) Knolselderij-aardappelpuree 1 knolselderij 3 aardappels groentebouillonblokje laurierblad peper en zout sojamelk Schil de knolselderij en de aardappels, snij in blokjes en kook gaar in water met bouillonblokje en laurierblad. Giet af (bewaar het kookvocht, lekker als drinkbouillon) en stamp tot puree, voeg een scheutje sojamelk en wat olijfolie toe en peper en zout naar smaak. Bladerdeeghapjes met pompoen en wortel 1 rol Tante Fanny bladerdeeg 1 ui 1/4 pompoen, geschild 2 wortels, geschild 2 teentjes knoflook olijfolie half potje kikkererwten scheut tomatensaus 1 tl sambal 1 tl gemalen korianderzaad 2 tl Vadouvan (specerijenmix van Jonnie Boer) 1 eetl sojasaus, gemengd met 1 eetl water wat zwart sesamzaad Snijd de ui fijn en hak de knoflook. Snijd de wortel en de pompoen in kleine blokjes. Meng in een ovenschaal de pompoen met de knoflook, olijfolie, de peper en het zeezout. Rooster de pompoen in een voorverwarmde oven van 180° C tot beetgaar. Fruit de ui en de wortel in olie, voeg hier de koriander en Vadouvanl aan toe en bak dit kort mee. Laat de wortel gaar worden, klein scheutje water toevoegen. Voeg de pompoen, de tomatensaus, de sambal en de kikkererwten toe. Meng het geheel goed en zet het dan apart om af te koelen. Rol het bladerdeeg uit en steek er rondjes uit, ik heb dit handige apparaatje: Schep een theelepel vulling op het deeg en knijp dicht. Meng de sojasaus met het water en kwast hiermee de bovenkant van de hapjes in. Strooi er wat zwart sesamzaad over en bak de hapjes in ca. 25 min. op 180˚C goudbruin en knapperig. Het origineel recept van de bladerdeeghapjes is van de Gimsel .

Bron: angelikalukas2.blogspot.nl

Copyright 2017 ® - Contact