Login om recepten999 om uw favoriete recepten opslaan
Als u nog niet geregistreerd bent, registreer nu!
voor 6 personen 1 groot stuk zalmfilet(zonder vel) 2 eetlepels grove mosterd 2 eetlepels jonge jenever 1 bosje dille 50 gram bruine basterd suiker. Hulpmiddelen Diepe schaal,kwastje,sherp mes,fileermes,plastic folie,snijplank Voorbereiding Zet alles klaar zodat je kunt beginnen Bereidingswijze Neem de diepe schaal,leg daar de zalmfilet in,pak dan de jonge jenever en smeer de zalm daar mee in,dan neem je de kwast in de hand en smeer je de mosterd over de zalm,gelijk matig verdelen,neem dan de bos met dille en pluk die,vervolgens hak je de dille fijn met een scherp mes,(als je geen scherp mes gebruik dan kneus je de kruiden )strooi als laatst de bruine basterd suiker verdeeld over de zalm en dek de zalm af met plastic folie.zet de gemarineerde zalm dan in de koel kast en laat die 12 uur marineren,neem hem na 12 uur uit de koelkast en leg hem op je snijplank vervolgens nem je een fileermes,en snij je zo dun mogelijk plakjes,3a 4 plakjes p.p. leg hem op een mooi bord,stuk lollo rosso erbij,plakje citroen,partje tomaat,half stukje toast.en dan heb je een heerlijk zelf gemarineerde zalm.gr mike26 Serveertips Doe er nog een lekker wit wijntje bij en je kunt genieten,smakelijk Bron Geleerd van herman den blijker
Bron: smulweb.nlAls ik in 'n andere stad ben, om te shoppen bijvoorbeeld, dan wil (lees: moet haha) ik altijd ergens lekker taart of iets anders zoets eten. In Cake and the City neem ik je mee naar leuke hotspots met de lekkerste taarten, cupcakes, macarons...! Vorige week las ik in dit bericht op Culy.nl over de grootste macarontaart van Nederland. Ik was blij verrast toen ik zag dat deze geweldige taart bij mij om de hoek, in Oegstgeest, te bewonderen was. Dus, sprong ik zondagmiddag op mijn fiets en ging ik samen met mijn vriend richting De Kempenaerstraat − de gezelligste straat van Oegstgeest − waar dit weekend De Patissier van Oegstgeest feestelijk werd geopend. De gigantische macarontaart! Sweet Sunday Als we aankomen in De Kempenaerstraat, kunnen we de macarontaart al vanaf de straat zien. De Patissier van Oegstgeest heeft 'n luxe uitstraling en een open en licht interieur. De inrichting zorgt ervoor dat de aandacht gelijk naar de producten uitgaat; de mooie taartjes, kleurrijke macarons en bonbons in de grote strakke vitrines springen er echt uit. Op deze Sweet Sunday kon je genieten van een afternoon tea of lunch met een lekker glas Prosecco. Ook kon je diverse lekkernijen proeven van zelfgemaakte verse fruitsapjes tot kleine dessertjes. Heerlijke hapjes en sapjes PAtiSSerIE We raken aan de praat met Theo Derix en Marco Kruit. Zij zijn sinds 2002 eigenaar van Crème de la Crème , een atelier dat luxe patisserie produceert voor de horeca. Met de opening van De Patissier van Oegstgeest maken de heren het nu ook mogelijk thuis te genieten van heerlijke ambachtelijke patisserie. De heren van De Patissier van Oegstgeest vertellen vol passie over patisserie. "Patisserie is een luxeproduct", zo vertelt Derix, "mensen kiezen ervoor om patisserie te eten − niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze er zin in hebben. Patisserie is puur genieten en moet daarom echt lekker zijn" (niets vervelender dan 'n caloriebom eten en er achteraf spijt van hebben, omdat 'ie niet lekker was, toch?). De lounge pastries bij De Patissier van Oegstgeest zijn van hoge kwaliteit en dat proef je! Prachtige patisserie Uiteraard hebben we 'n aantal taartjes geproefd! Mijn vriend koos een Xocoline, 'n uniek chocoladetaartje dat suiker- en glutenvrij is, en ik ging als echte citroenliefhebber voor 'n Tartelette au citron. De Xocoline is minder zoet dan een "normaal" chocoladetaartje, maar zeker niet minder lekker. De mousse in het taartje is luchtig en niet overpowering zoals je dat vaak hebt met chocoladedesserts. De Tartelette au citron is absoluut het lekkerste citroentaartje dat ik ooit heb geproefd; lekker zanddeeg met amandelspijs, 'n romige lemon curd die 'n extra kick krijgt doordat er geen citroen-, maar juist limoenrasp aan is toegevoegd en dan de meringue, die is heerlijk fluffy en heeft 'n lekker rokerig smaakje (yummy)! Xocoline en Tartelette au citron Mmmacarons De patisserie creaties zien er geweldig uit, zo ook de macarons en dan die macarontaart: wow! Het pronkstuk tijdens de opening is wel 2,20 meter hoog en 1,65 meter breed en bestaat uit 6000 gevulde macarons. Marco Kruit, naast eigenaar ook patissier, vertelt dat er maar liefst 200 à 300 uur gewerkt is aan deze geweldige taart. Het zal je dan ook niet verbazen dat macarons de specialiteit van het huis zijn! En, dat de macarons van De Patissier van Oegstgeest lekker zijn, is ook Herman den Blijker niet ontgaan; in zijn restaurant Las Palmas in Rotterdam krijg je deze heerlijke macarons namelijk bij de koffie! Ik heb ze natuurlijk ook geproefd. De kleurrijke macarons zijn er in 9 verschillende smaken: roos-framboos, chocolade, earl grey, vanille, limoen, sinaasappel, cassis, passievrucht en koffie. De krokante buitenlaag vormt een mooi contrast met de zachte binnenkant en de macarons smelten op de tong. Mijn favoriete macarons zijn: roos-framboos (met rozenlikeur, fris en romantisch), earl grey (ruikt en smaakt echt zoals de thee, de earl grey smaakt heerlijk in combinatie met de ganache) en limoen (superfris, perfecte balans tussen zoet en zuur). Kruit vertelt enthousiast dat hij al bezig is met ideeën over bijzondere macarons speciaal voor de feestdagen (deze macarons in parelmoer en goud zie je ook terug onderin de macarontaart). Wat dacht je van 'n macaron met een witte ganache en zwarte truffel of 'n gouden macaron met foie gras? Kleurrijke macarons Nog veel meer lekkers! Ben je niet zo'n zoetekauw − of kun je net als ik niet kiezen tussen 'n heerlijk dessert of 'n kaasplankje en wil je gewoon allebei! − no worries . De Patissier van Oegstgeest verkoopt namelijk ook lekkere kazen. We konden het natuurlijk weer niet laten en namen ook wat kaasjes mee naar huis, zoals 'n heerlijke biologische blauwe geitenkaas van Bastiaansen. Verder vind je bij De Patissier van Oegstgeest quiches, pasteitjes en andere delicatessen als jam, dressings, olijfolie, goede chocolade, heerlijke broden en verse fruitsapjes. Heerlijke kazen en broden Of je nu van zoet of hartig houdt, De Patissier van Oegstgeest heeft voor elk wat wils en is de ultieme verwenwinkel voor de echte levensgenieter! De Patissier van Oegstgeest De Kempenaerstraat 37 2341 GG Oegstgeest 071-5283212 www.depatissier.nl
Bron: inkellskitchen.blogspot.comOndertussen zijn er al weer heel wat foodbloggers. Iedereen heeft zijn of haar manier van schrijven, iedereen heeft zijn eigen interessegebied en de ene blogger post 1 keer per maand de ander 6 keer per week. De volgende bloggers die ik hier ga omschrijven en waar ik graag een kijkje neem, zijn de bloggers in mijn top 10. Het zijn de blogs waar ik vaak kijk. Daarnaast de drie gerechten die favoriet zijn van deze bloggers of drie meeste interessante artikelen. Hier zijn de eerste vijf! 1. Es factory Esmee maakt gewoon lekker eten. Ze schrijft er goed over. Ik krijg altijd trek van en dan heb ik foto's nog niet eens gezien. Over het algemeen maakt ze gewoon echt dingen waar zij zin in heeft. Net zoals de Buikspek die ze niet kon laten liggen bij de sligro. Het is duidelijk, Esmee houdt van lekker eten en gebruikt ook lekkere kruiden. Pas op voordat u deze blog gaat bekijken, zorg er dan wel voor dat u iets heeft gegeten. De gerechten die je moet bekijken bij Esmee: Coquilles met knoflook en chilivlokken pasta Kipmarinade Kipburgers met naanbrood 2. Foodcrazy Naast het lezen van recepten is het ook wel eens lekker om te lezen over boeken, biertjes, wijntjes en smaakreviews. George de blogger van food crazy, is iemand die weet waar hij over praat. Hij heeft veel kennis over producten en dat lees je terug op zijn blog. Hij is net als ik gegrepen door het bier-virus, dus we hebben iets gemeen. George geeft niet alleen reviews over dure producten maar ook een nieuwe producten die bij de Lidl staan. De artikelen die je moet lezen bij George: Gif groene Lidl sap Een diep donkere dulle griet Chef den blijker over peen & ui 3. Italiaans koken met Antoinette Italiaans eten, dat is een favoriet van mij. Antoinette maakt heel veel gerechten uit de Italiaanse keuken. Verschillende soorten taarten, zoetigheden, pasta's maar ook vis, vlees en gevogelte. Zelf ben ik gek op sardines, pasta's, ossobucco en de heerlijke Italiaanse wijnen. Als ik ook door de receptenindex van Antoinette kijk, krijg ik meteen trek De recepten van Antoinette die je moet bekijken: Gefrituurde sardientjes Limoncello amandelcake Pasta met ragu van eendenborst 4. Written by Nick Nick maakt onwijs mooie foto's van zijn gerechten. Ook zien we soms kiekjes van hoe de tafel gedekt is of foto's van sferen in restaurants. De gerechten die Nick publiceert zijn vaak ook oosters. Pittige gerechten, zijn ook vaak op het menu. Wat ik erg lekker vind! Ook beheert Nick de theebrouwerij . Hier kun je, je eigen thee in vier stappen samenstellen. En dan nu mijn 3 favoriete recepten van Nick: Pepesan Crema Catalana Tjendol 5. Nombelina De site van nombelina is al heel gezellig en er staan heel veel lekkere recepten op. Veel verschillende recepten ook. Mijn eerste kennismaking met een heerlijk recept met tempeh heb ik aan haar te danken. Is nu een favoriet bij mij in de keuken. Ga hem zeker snel weer eens maken. Door de foto's van PJ krijg je meteen honger. Dat is zeker. Ik hoop dat ik binnenkort wat meer tijd heb om van je blog te koken. Maar foto's kijken is ook een traktatie op zichzelf. Tempeh kering Geroosterd buikspek Apple crumble Bars Binnenkort de andere vijf bloggers uit mijn top 10!
Bron: foodiesign.blogspot.comTopkoks voor Thuiskoks is een boek met 52 wereldgerechten. De recepten zijn afkomstig van beroemde chefs zoals: Sergio Herman, Jonnie Boer, Herman den Blijker, Jamie Oliver, Nigella Lawson, Mario Uva etc. Enige kennis van kookkunst is zeker vereist! In dit boek vind je geen snelle 12-minuten-maaltijden, bovendien staan er vaak lange ingrediëntenlijsten bij de recepten. Kortom: een must voor de ware kookliefhebber! Een greep uit de recepten: - Schotse zalmbouillon met rode wijn - Granité van wasabi met makreel en boekweitnoedels - Stoofpotje van lamsvlees met ras el hanout. De oplettende lezer weet dat ik erg van poëzie houd. Degene die zijn/haar liefde voor koken in een paar regels zo poëtisch mogelijk weet te omschrijven, maakt kans om dit schitterende kookboek toegestuurd te krijgen. Ik verwacht echt geen literaire hoogstandjes, omschrijf alleen waarom de wereld een beetje mooier kleurt als je in de keuken staat of met je gezin/vrienden aan tafel zit. Reageren kan onderaan deze post tot zaterdag 10 december 24.00 uur. Op zondag 11 december zal ik alle reacties lezen en de winnaar bekend maken. Tot slot een poëtisch proeverijtje. Boer-en-Genot alleen je hand wou je terug bij binnenkomst daarna was alles voor mij je liet me genieten mijn ogen sluiten luidruchtig zuchten bij je lolly van gekonfijte eend ’t kopje cappuccino van rode kool de ijsjes van piccalilly met bruine bonen ik viel zowat in zwijm bij je kabeljauwwangetjes met groen aspergeschuim bij de vlierbloesemkwark met lavendelsiroop jouw zelfgevormde engeltjes toonden me alle hoeken van de hemel laat die hand maar lekker zitten
Bron: eetplezier.blogspot.comSuus van Food Bandits nomineerde mij voor de Liebster Award. De award op zich vind ik niet bijzonder, wél vind ik de vragen die ze bedacht erg leuk! Zie het dus als een klein kijkje in m'n leven. Inspiratie - welke blogs of websites geven jou inspiratie? Ik merk dat het me heel erg trekt om 'back to the basics' te gaan. Op het moment inspireert The Self Help Hipster me heel erg met haar Self Help artikelen, maar in het bijzonder met de ' 50 days until 2014 challenge ', waarin ze elke dag tot aan 2014 een opdracht voor je heeft om nog net even dat stukje extra uit 2013 te halen. Ook inspireren Anne van 24 Lentes en Anouk van Anouk Liebers me met de serieuze thema's die ze behandelen op hun blog. Het interesseert me om te lezen hoe anderen in deze onderwerpen staan, het zet mijzelf aan tot denken en ook inspireert het me een iets meer persoonlijk tintje op mijn blog toe te voegen. Ook Suus van Food Bandits inspireert me met haar fijne manier van bloggen: puur, eerlijk eten, gewoon fijn. Eenzelfde soort gevoel krijg ik bij de blog van Maura: Yellow Lemon Tree . Prachtige gerechten, prachtige foto's. Recepten waarvan ik gelijk de keuken in wil duiken! Guilty pleasure Without a doubt...chips. Jarenlang was ik verslaafd aan Hamka's, dit was dan ook echt de enige chips die ik haalde en ik at meerdere zakken per week van (in m'n eentje). Nu ben ik overgestapt naar Chipito kaasknabbels en probeer ik me aan 1 zak per week te houden;) (tijdens expeditie Robinson!). Maar het is niet voor niks een guilty pleasure, ook na een avondje stappen op een brakke dag duik ik graag op de bank met een zak chips, nadat ik een pizza als avondeten heb gegeten;) Eigen favoriet - op welke blogpost ben ik trots? Goede vraag! Ben ik dan trots omdat een blogpost het meest bekeken wordt, omdat ik er met zo veel plezier aan gewerkt heb of omdat ik zelf het eindresultaat zo leuk vind...? Ik ga er meerdere kiezen: deze Summer Recap waarin ik terug kijk naar one hell of a summer. Met een hele grote glimlach heb ik een compilatie gemaakt van de leukste momenten van afgelopen zomer ♡ Ook heb ik zo m'n favoriete gerechtjes die het altijd goed doen (l avendelmadeleines , dadeltaart , chocoladefudge , limoncello ) en ik vond het erg leuk om dit persoonlijke stuk te maken waarin ik de vragen die jullie me stelden beantwoorde. En sinds 2 maand schrijf ik elke maand een stukje voor de Amerikaanse website Happiness is Homemade, iets waar ik stiekem ook wel trots op ben! (zie hier en hier ) Make a wish - wat is jouw wens, naast wereldvrede natuurlijk? Naast wereldvrede en geluk voor de mensen die ik lief heb, zou ik heel graag van mijn passie mijn werk maken. Ik houd van koken en lekker creatief bezig zijn en ik zou graag mijn kantoorbaan inruilen voor een toekomst achter de potten en pannen, lekker creatief zijn, contact met mensen en fröbelen. De inspiratie, plannen, motivatie zijn er...nu de uitvoering nog. - Reading gives us some place to go when we have to stay where we are - Ik houd van lezen en zou er meer tijd voor willen vrijmaken. Het komt in periodes, en een favoriet kan ik moeilijk benoemen. Het is maar net wat me op zo'n moment trekt. Op dit moment ben ik 'Mandela, één leven' aan het lezen. Mensenrechten, slavernij en culturele verschillen hebben me altijd erg geïnteresseerd, hier lees ik graag over. Nog tips op dit gebied? Wat heb jij altijd in de koelkast? Kaas voor m'n saaie boterhammen met kaas-lunch voor op werk, melk voor m'n bordje pap 's ochtends, toch bijna altijd wel een flesje wijn, roomboter voor de verschillende baksels, chocolademelk, grove mosterd voor m'n favoriete honing-mosterd dressing...niet zo veel bijzonders dus. Veel liever zie ik er altijd verse frambozen en aardbeien, verschillende Franse kaasjes, verse producten van de Toko, etc. Maar aangezien ik maar in m'n eentje woon, koop ik deze alleen op het moment zelf, anders komt het nooit op! Memories - wat is je vroegste herinnering omtrent eten? Lastige vraag! Ik weet nog hoe vies ik bruine bonen (of kapuzijners?) vond, en ook slavinkjes vond ik vreselijk! En gortepap..dingen die ik vreselijk vond zijn me bij gebleven dus. Grappig hoe dat werkt.. Wat is het meest smerige wat je ooit hebt gegeten? Weer zo'n lastige vraag. Er komt niet één ding naar boven, ik sta heel erg open voor het proberen van nieuwe dingen, maar ik zou sommige dingen zeker weten nooit proberen (zoals gefermenteerde eieren, etc). Het komt dus aan op dingen die ik zelf gewoon écht niet lekker vind, en dat staat denk ik toch wel stukken vet in vlees op nummer 1. Sorry, maar die witte stukken krijg ik écht niet weg! Food-Bucket list Iets wat ik altijd nog eens wil eten is de seafood-platter bij Las Palmas (restaurant Herman den Blijker, Rotterdam). Ik heb daar één keer voor m'n verjaardag gegeten en de mensen naast ons hadden de meest overweldigende schaal gevuld met King Krab, kreeft, langoustines, etc. Wil ik ook! Ook zou ik ook graag eens Fugu eten: Japanse kogelvis, die zo giftig is dat de (Japanse) chefkok een jarenlange opleiding doorstaat om deze vis goed te kunnen fileren. Verder zijn er meerdere restaurants waar ik graag eens zou eten (de Librije, In de Keuken van Floris, Le Bernadin (NY), The Press Club (AU), Greenhouse (AU). Eigenlijk wil ik heel culinair Syndey ontdekken, van streetfood tot fine dining. Bron: greenhouseperth.com Met welke tv chef zou je wel eens een dagje willen ruilen, en waarom? Jamie Oliver natuurlijk! Heeft geen uitleg nodig toch?! Maar vooruit: wat een geweldige gerechten maakt die man, álles ziet er lekker uit, ik houd van zijn kook en serveerstijl, hij komt om de meest geweldige plekken, start de meest geweldige initiatieven én ik zou graag eens met hem en z'n busje op tour gaan door het buitenland. Bron: suffolkmag.co.uk
Bron: food-love-happiness.blogspot.comIn de krant zag ik een recept voorbijkomen van Herman den Blijker. Een quiche met bruine bonen, om dat recept na te lezen, kan je hier klikken . Ik verbouwde het recept dat het ook geschikt zou zijn voor een koolhydraatbeperkt dieet. Herman maakte zijn quiche met een bodem van bladerdeeg en met naar mijn mening te weinig groente...maar 100 gram per persoon.... Dus ik veranderde en maakte het anders... Dus een beetje van Herman en een beetje van Ilse :) Recept Bruin bonen quiche 2-3 personen 350-400 gram gekookte bonen (ik nam gedroogde bonen en weekte en kookte deze eerst) 1 kleine prei 100 gram champignons (optioneel, bij mij moesten ze op en ze smaakte er best bij) 100 gram spekjes 4 eieren 200 ml slagroom geraspte oude kaas peper en zout Spoel de bonen af en laat ze goed uit uitlekken. Wrijf ze voorzichtig droog met wat keukenpapier of een keukendoek. Bak de spekjes uit. Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de prei in ringen. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot de gaar zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de champignons en spekjes in een ovenschaal (ik gebruikte mijn hapjespan, want die kan gelijk de oven in, lekker makkelijk). Roer dan de prei en de bonen erdoor. Klop de eieren los met de slagroom en wat peper en zout. Verdeel dit over over de de groente. Rasp er als laatst wat oude kaas overheen. Bak de quiche in 20-25 minuten gaar. Lekker? Zeker... maar houdt er wel rekening mee dat bonen altijd een wat drogere structuur hebben en dat is een quiche natuurlijk nog steeds zo. Deze variant van bruine bonen gaat zeker vaker op tafel komen :)
Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nlHans en ik gingen samen uit eten en bij ons hoofdgerecht kregen we meerdere bakjes met aardappeltjes, groente en een bakje met een soort komkommersalade ofzo.... Ik was eigenlijk al klaar, maar nam toch nog een hapje en dat was zo lekker.... dat ik het bakje leeg at :)... Tijd om het thuis eens na te maken, want ik heb het in het restaurant natuurlijk goed bekeken. Het namaken lukte goed en ik heb er ondertussen al lekker gesmuld van mijn eigen komkommersalade. Het is een salade zonder poespas, hele simpele basic ingrediënten. Een salade die het erg goed zal doen bij een BBQ of bij wat toastjes en dippers.... Lekker op zo'n zomerse dag.... en stokbroodje... wat salades en smullen maar... wat je in die ander bakjes kan doen? Nou dit bv... en je kan ze allemaal zelf maken of zelf kopen natuurlijk ;) Tapenade Kruidenboter Bleekselderij-salade Eiersalade Kip-Kerrie salade Ham-Prei salade Recept Komkommersalade bak vol 1 komkommer 1 appel halve paprika halve rode ui beetje citroensap scheutje olijfolie Het is heel simpel te maken, de ui, paprika en de appel moet je heel fijn snipperen. Vind je dat lastig? Onderaan dit blog vind je een video waarin Herman den Blijker goed uitlegt hoe je als een pro kan leren snipperen ;). Halveer de komkommer en snijd deze in smalle reepjes. Doe alles in een schaal, voeg een beetje citroensap tegen het verkleuren toe en een flinke scheut olijfolie. Roer alles goed door en zet de schaal voor minimaal een uurtje in de koelkast, dan kunnen de smaken goed intrekken! Filmpje hoe uien (of andere dingen) fijn te snipperen...
Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nlIk wat opzoek naar iets in mijn keukenkastjes en overal kwamen wat restjes van sinterklaas tegen. Wat kruidnoten, pepernoten, speculaas en taai-taai. Ik wist gelijk wat ik er mee ging maken. Een tijdje geleden heb ik uit het AD een artikel van Herman den Blijker uitgescheurd en daar stond een recept in voor een speculaastaart, die hij maakte van de restjes van sinterklaas. Sinterklaas is ondertussen al even weg, maar minder smaken zal het niet toch? Het is een hele simpele taart om te maken en je "moet" hem 48 uur van te voren maken, want hij word steeds lekkerder. Dus dat heb ik braaf gedaan. Omdat ik niet genoeg restjes had heb ik ook een restje chocoladeletter grof gehakt en wat abrikozen fijngeknipt en deze er ook in gedaan. Dus het recept is een beetje van mij en de rest van Herman ;) Recept Speculaastaart 400 gram restjes strooigoed (kruidnoten, pepernoten, taai-taai, speculaas, schuimpjes) 50 gram chocolade letter 50 gram gedroogde abrikozen wat poedersuiker en een brander (heb je die niet, laat dan de poedersuiker weg) 60 gram suiker 3 eieren 125 gram bloem 1/4 theelepel zout 250 gram melk Verwarm de oven voor op 175 graden Hak en snijd de restjes stooigoed, chocolade en abrikozen grof. Doe ze in een ovenbestendige schaal en bestrooi ze met wat poedersuiker en laat met de brander de poedersuiker karameliseren. Heb je geen brander? Laat dan de poedersuiker weg en sla deze stap over. Klop de suiker met de eieren tot deze gaan schuimen, voeg dan het zout en de bloem toe. Als de bloem goed is opgenomen, voeg je de melk in gedeelten toe. Giet het beslag over de vulling. Bak de taart in 45 minuten gaar. Laat hem 48 uur staan voor je hem eet en dan is hij heerlijk! Eet smakelijk!
Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nlNu we net gewend zijn aan vergeten groenten, hoor ik steeds vaker over vergeten vlees. Het is de trend om het dier van kop tot staart te benutten Ik maakte kalfswangen in de slow cooker, en baseerde het op een recept van Herman den Blijker. Het vlees was om te zuigen, veel lekkerder dan gewoon draadjesvlees. Geef de wangen de tijd om bij een lage temperatuur te garen. Het bindweefsel wordt gelatineus, de gelatine geeft de saus een mooie binding en zorgt dat het vlees sappig blijft. Draai je het gas vol open en komt de temperatuur boven de 65 graden uit, dan zal het vlees uitdrogen. Verminder bij gebruik van een slowcooker de vloeistof met een derde. Ingrediënten: 800 g kalfswang 1 wortel, in stukken gesneden 2 witte uien, in stukken gesneden 100 g knolselderij, in blokken gesneden 2 tenen knoflook, fijngesneden 3 dl rode wijn 3 dl kalfsfond Flinke scheut Madeira of Sherry PX 1 blikje tomatenpuree roomboter olijfolie zout zwarte peper uit de molen Garnituur : 2 wortels 1 zoete aardappel (bataat) groene asperges lente-ui Bereiding : Haal overtollig vet van de wang en verwijder de vliezen. Zet de kalfswang aan op hoog vuur, zodat deze snel dichtschroeit. Zet apart. Zet de tomatenpuree aan in een pan om deze te ontzuren. Zweet de wortel, ui, knolselderij en knoflook in een pan aan in wat boter, doe de tomatenpuree erbij. Blus af met de rode wijn en de kalfsfond. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. (Weinig, later wordt de saus ingekookt) Breng aan de kook en voeg het vlees toe en laat het vervolgens 4 à 5 uur zachtjes stoven. (of 8 à 9 uur op stand low in de slow cooker) Haal vervolgens het vlees en de groente uit de pan, wrijf de groenten door een zeef en kook het vocht in tot een derde. Pluk de kalfswang in kleine stukken. Zet de wang terug op het vuur en voeg het ingekookte vocht toe. Blijf de pan net zo lang bewegen totdat het vocht om het vlees heen hangt. Garnituur : Schaaf de zoete aardappel (bataat) en de wortels in plakjes en stoom ze gaar. Stamp ze fijn met een klont boter. Zout en peper toevoegen. Leg de asperges naast elkaar in een koekenpan met een klont gezouten boter en 1 cm water. Als de asperges bijna gaar zijn de uitjes toevoegen. Laat het vocht verdampen en de groenten een bruin kleurtje krijgen. Idee en garnituur van La cocina de Fabrisa
Bron: atikgegetenheb.blogspot.nlAch jee, Eerst Koken kreeg de Liebster Award aangereikt vorige week. Verwacht nu niet dat het plotseling allerlei deuren voor me zal openen en dat ik binnenkort naast mijn schoenen zal moeten lopen, want het is slechts een vrijblijvend aardigheidje. Een schouderklopje tussen bloggers onderling en voor jullie, als lezers, is het een verwijzing naar een ander blog. Want daar draait het om: leer eens een nieuw blog kennen. Een jong of klein blog, en eentje die het waard is om gelezen te worden. Om eerlijk te zijn is mijn blog niet echt jong meer, en klein is Eerst Koken toch ook niet meer. Maar goed, het was dan wel een hele eer dat twee blogs tegelijkertijd aan mij dachten. Kijk, dat is dan weer heel leuk. Vandaar dat ik de Liebster Award in grote dank aanvaard. Beide blogs stelden mij 11 vragen zodat u mij eens wat beter leert kennen. Zat er eigenlijk al een gezicht bij dit blog voor u? Nee? Nou, dit ben ik dus. In de Londense Metro: En zo kent u mij momenteel op Twitter: En wie dacht er aan mij? De eerste was De La Vie . Als zij mij niet had genomineerd, had ik haar voorgedragen: ga dat lezen, wat een ontzettend lekker leesbare stukjes. Daar kan ik nou jaloers op zijn! En ze vroeg mij het volgende: Wat ligt/staat er in je ijskast dat je allang weg had moeten gooien? Dat kan ik hier niet zeggen, want dan heb ik van iemand gekregen. J Maar laatst heb ik wel een fles vissaus weggedaan. Dat wordt hier een stuk minder gegeten nu we kinderen hebben. En het dopje van de Canadese maple syrup zit eigenlijk wel muurvast. Heeft iets je ooit doen kokhalzen? Eten of drinken, hè. Eh, afgezien van wat puberale drinkgelagen? Gekookt zeehondenvlees dan. Wie denkt dat gekookte spruitjes de ergste en meest snijdbare lucht opleveren, heeft nog nooit in een Groenlandse keuken gestaan. Gatver! Het is trouwens meer zeehondenblubber, want het is gewoon vetspek. Wat kan jij op een zondagavond maken uit je voorraadkast/vriezer als je geen boodschappen hebt gedaan? A-L-T-I-J-D Ragu Bolognese. Werkelijk altijd. Zodra de saus op is, staat er een nieuwe pan te pruttelen. Wat vinden je vrienden het lekkerste dat je kookt? Bananen tarte tatin ? De kinderen zien het liefste pasta. En Meneer noemt zojuist de pasta met vermouthsaus . Wat wil je eten de avond voordat je amandelen geknipt worden en je de komende weken alleen maar perenijsjes mag? Kartoffelsalade met spekjes en brood. Met van die mayonaise dus, niet die Duitse aardappelsalade met bouillon, hoewel ik die ook lekker vind. Wat is het beste kookboek in je kast? Dat is heel erg moeilijk, want ik heb er niet echt eentje die ik werkelijk stuk lees. Misschien toch Julia Child als naslagwerk. O ja, en Sylvia Witteman’s verzamelde recepten. Alleen al om eens goed te lachen. Dat is een boek dat ik mee zou kunnen nemen op vakantie. Wat een fantastisch mens! Wat is het beste non-kookboek in je kast? Lolita van Nabokov – alleen voor de eerste alinea. En dan Nooit Meer Slapen. Of de bundels van Vasalis, daar ga ik altijd van huilen. En ik vind Tip de Muis van de Action echt top. Welke wijn drink je graag bij welk gerecht? Barbera-wijnen hebben mijn hart gestolen en dan speciaal de Tre Roveri. En anders een Pinot Noir – zo’n soepel dansend wijntje voor erbij. Doe dat maar bij wat hapjes, het liefste smeerbare dingen met goed vers brood erbij. Oef… Welk restaurant in Nederland moeten we allemaal naar toe? Geen idee. Ik heb drie kinderen en kook zelf graag. Waarom zou ik naar een restaurant gaan? Maar zo’n beetje elke maand is óf Meneer op reis, óf ik. En in het buitenland eten we dus wel in restaurants. Zodoende weet ik er wel eentje in Oxford: het restaurant van het oude kasteel - Malmaison. Elke keer weer verbluffend simpel en fantastisch. De locatie werkt ook wel erg mee. In de zomer zit je daar in de tuin, tussen de kasteelmuren. Het is er heel stil, de bediening onberispelijk en Brits, de zon zakt achter de muur en ik zit er telkens weer met mijn gedachten en mijn glaasje whisky echt ontzettend gelukkig te wezen. O ja, en Jamie’s restaurant Barbecoa in London is een aanrader. Ik ben na het eten niet zo heel vaak ronduit euforisch, maar daar was ik er wel even stil van. Het kan ook van de rekening zijn gekomen. Wat kook je dat je als kind graag at? Hollandse macaroni, met geraspte Goudse kaas en heel veel ketchup! Maar ik maak het niet met een zakje gedroogde groente of Smac! Wat stem je? Nee hoor grapje. Hier mag je antwoord geven op een vraag die ik niet heb gesteld, maar die je graag had beantwoord. Wat verzuim jij als foodie om zelf te maken? Mayonaise – ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Dat rauwe ei houdt me tegen. Dat heb ik ook met klassieke tiramisu. Neptunes Kitchen kende ik alleen van Facebook, maar sinds de laatste paar maanden wordt er opeens flink geblogd op deze site. Zij stuurde mij deze vragen: Met welke Nederlandse bekende (tv) kok zou je een dag willen mee lopen en waarom. Herman den Blijker – niemand die zo aanstekelijk aan zijn vingers kan likken. Ik wil het dan ook proeven. Niet van zijn vingers hoor… Stel je voor…. Nee, doe dan Paul Hollywood’s vingers maar. Daar wil ik best wat banketbakkersroom vanaf likken. Als je als gast host een maaltijd mocht maken in het 24 Kitchen programma "De makkelijke maaltijd" wat zou je dan maken. Een risotto of pasta – dat is echt het ideale recept hier voor doordeweeks Stel je hebt een tuin met een plantenkast. Welke soort groente of fruit zou je zelf willen verbouwen? Palmkool en boerenkool in de kas, zodat het koolwitje er niet bij kan komen!! Deze zomer was hij me voor, maar volgende zomer ga ik weer een poging wagen. Maar ik heb dus geen kas. Het is zaterdag vijf uur, je hebt de gehele dag geshopt, hebt pijnlijke voeten en je bent moe maar je gezin wil wel nog graag eten. Wat maak je? Ik heb geshopt, zeg je? Dan zit er vast eten in mijn tassen. Geen probleem zou ik zeggen. En anders gewoon een tosti. Ja, of die Bolognese-saus van hierboven dus, uit de vriezer. Je organiseert een feestje, wat staat er bij jou altijd tussen de hapjes? Ik ben gek op ‘vloeibare’ dingen. Sausjes, dips en smeersels: boursin , guacamole, knoflooksaus , en voor Meneer obscure Franse schimmelkaasjes, die de kinderen vervolgens achter hun kiezen proppen. Verder nog meer vloeibare dingen: ik waardeer een goede whisky of koude gin. De meest bekende saus bij pasta is toch wel Bolognese saus, hoe eet jij je pasta het liefst? Ja, dat is inderdaad wel mijn favoriet. Lekker vol van smaak. Een saus die er gewoon staat. Wat mag er niet ontbreken in je ideale keuken? Een oven! Ik snap niet hoe mensen zonder kunnen. O ja, en een keukenmachine - een must have! En wat komt jouw keuken absoluut niet in? Zo’n cakelolly-machine. Hoe heten die dingen? Of andere trivia dat heeft te maken met cupcakes. Wat is je favoriete buitenlandse keuken? Tja, toch Italiaans, maar met stip op 2 staat Scandinavisch, waarbij ik Deens, Zweeds en Noors even over één kam scheer. Sorry jongens. Het gaat om het hele Scandinavische palet van room, vis, brood, kardemom en wienerbröd. Oh man, had iemand het nu zojuist over wienerbröd? Croissantachtig gistdeeg, net krakend vers uit de oven, met een amandelvulling en geschaafde hazelnoot en wat sliertjes wit suikerglazuur erop? Dat broodje is echt voldoende om emigratie te overwegen. We koken allemaal het liefst zo vers mogelijk. Is er iets wat je toch kant-en-klaar het liefst koopt of uit een pakje? Bouillonblokjes en mayonaise. Anders blijf je bezig…. Ik sta nu al voortdurend achter het fornuis. Als de kinderen me zoeken gaan ze altijd eerst in de keuken kijken. Noem 1 tip om je gerechten zo gunstig mogelijk te fotograferen? Daglicht. En dan vooral tijdens het avondeten… helaas van ons weggegaan voor de komende 5 maanden. Ik probeer zoveel mogelijk overdag en in het weekend te doen, maar dat geeft nogal eens wat keuzestress en wrijving met de rest van het gezin. Ik geef de Liebster Award door aan 1 ander blog (de regel is vijf, maar we zijn in Holland… Zo groot is het hier allemaal niet). Ik kwam uit bij ( K)eet Mee , waar de wat ongewonere recepten, met ingrediënten waar sommige mensen een beetje bang voor zijn, niet worden geschuwd, zoals speltrisotto of brandnetels. En ze maakt graag dingen zelf. Ketchup bijvoorbeeld. En zo zie ik dat graag. Mijn 11 vragen voor Keet Mee zijn: Wat is je favoriete kookblog? Heb je een versleten kookboek? Welke is dat? Anthony Bourdain schreef ooit dat als je mensen vraagt naar de laatst gekozen maaltijd van hun leven, dat dat nooit een culinaire hoogstandje is, maar altijd iets van thuis, van vroeger. Dat geloof ik ook wel. Wat zou jij kiezen? Heb je een guilty pleasure, zoals gefrituurde Mars? Halve pakjes Boursin op 1 cracker? Een Magnum om 11 uur ’s avonds? Iets waar je maar even niet over blogt? Wat is het vieste of raarste dat je ooit hebt gegeten? En andersom; wat is het lekkerste dat je ooit hebt gegeten? Wat zette je je geliefde voor toen hij/zij voor het eerst bij je kwam eten? Een lastige? Wat is je mooiste eetervaring? Waar was je, waarom was je daar? Je krijgt vijf kleuters te eten en ze mogen beslist geen patat, pannenkoeken of pizza eten. Wat maak je voor ze? Uit eten of zelf koken? Iets dat niet veel mensen van mij weten is dat ik…
Bron: eerstkoken.blogspot.nlGisteren maakte ik een ovenschotel met de roosjes van 2 broccolistruikjes. De stengels heb ik bewaard want die zijn ook eetbaar. Je kan daar nog een lekker soepje mee maken. De schil van de stengels is vezelig dus die haal je er af. Er is de laatste tijd veel aandacht voor koken met kliekjes, zie het ontstaan van Kliekipedia. Maar dat het loof van sommige knolgewassen ook eetbaar is (bv biet en radijs), dat de stengels van de ui als smaakmaker te gebruiken is en dat een geschilde broccolistengel rauw ook bijzonder lekker is, daar mag nog wel wat meer aandacht voor komen. Ook schillen weggooien is zonde. Herman den Blijker voorspelt een nieuw soort schillenboer aan de deur: een goedlachse hipster met een zak versgebakken aardappelschillen. Gebakken aardappelschillen is een trend aan het worden. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat de aardappelen biologisch zijn. Voor een leuke brochure en nog wat meer informatie over wat wel en niet eetbaar is aan loof en plant, kijk dan eens hier. Kortom, er kan nog veel minder worden weggegooid aan eten. No Waste broccolisoep met geitenkaas 2 stengels van de broccoli 1 liter groente of kippenbouillon 1 kleine ui 1 teen knoflook 1 klont boter 1 eetlepel bloem verse peterselie (of gedroogde Italiaanse kruiden) jonge geitenkaas, geraspt (of feta) vers gemalen peper Schil de stengels van de broccoli en snij het droge uiteinde af. Snij vervolgens de broccoli in schijfjes. Snipper de ui en de knoflook. Verwarm een klont boter in de pan en bak hier eerst de ui, vervolgens de knoflook en broccoli in. Voeg een eetlepel bloem toe en schep nog even door. Giet de bouillon erbij en maak de soep op smaak met peterselie en peper. Laat de soep 10 minuten koken tot de broccoli zacht is en pureer dan met de staafmixer de soep. Doe in de soepkom een schepje geraspte kaas en giet hier de soep op. Eet smakelijk.
Bron: oesters-en-uien.blogspot.nlDe lente komt er aan. Tijd om weer eens aan de tuin te denken. En dan vooral aan de moes- en kruidentuin. Wat zal ik dit jaar eens gaan planten. Courgette natuurlijk. Vorig jaar een groot succes geweest. Dit jaar ga ik ook eens de gele variant proberen. En verder tomaten, bonen, snijbiet en komkommer. Venkel heb ik ook op mijn lijstje staan. Het leek mij een lastige groente om te telen. Op internet zag ik echter dat het een prima groente is voor de beginnende kweker, want bijna geen last van plagen en ziektes. Dus misschien kan ik deze herfst eens deze soep uit eigen teelt maken. Het recept is overigens van Herman den Blijker. Ik heb de soep niet gezeefd, zoals het recept voorschreef, alleen gepureerd. Een drupje room bij het serveren had de soep voor mij ook niet meer nodig. Lekker met bruschetta. Courgette-venkelsoep 2 courgettes, gewassen en in stukken gesneden 2 venkels, zonder kern en in stukken gesneden 1 prei, het witte deel, in stukken gesneden 8 dl kippenbouillon 2 dl water zout zwarte peper uit de molen evt. room olijfolie boerenbrood 1 knoflookteen Verhit de olijfolie in een pan en zet courgettes, venkel en prei aan (let op dat ze niet kleuren). Voeg vervolgens het water en de bouillon toe en laat de groente op zacht vuur doorbakken tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en doe de massa in een blender. Blender de massa (en druk die door een bolzeef: zelf niet gedaan).Vang de soep op en verwarm deze op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper. Doe de soep in 4 diepe borden en giet een beetje room erdoor ter garnering. Besprenkel voor bruschetta, gesneden (boeren-)brood met olijfolie en leg ze onder de grill totdat ze bruin zijn. Strijk ze vervolgens in met een gepelde gehalveerde knoflookteen.
Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl