kippenragout jamie oliver | citroentaart recept jamie oliver | receta vispotje | appelcake smulweb | chinese tomatensoep smulweb | tongfiletrolletjes | pompoensoep met gehakt | rodekoolschotel vegetarisch
Login

Login om recepten999 om uw favoriete recepten opslaan

Als u nog niet geregistreerd bent, registreer nu!

Wachtwoord vergeten?

Het is een voortreffelijke paprikasaus die goed past bij bijvoorbeeld gegrilde tonijn en zeeduivelfilets. Op mijn buurtmarkt hadden ze die niet en heb ik dorade filets genomen. Ook lekker. Ingrediënten voor de de paprikasaus: 600 ml visbouillon 85 ml droge vermout (Noilly Prat of Martini, de groene fles) flinke snuf saffraan 2 à 3 rode paprika's 85 ml olijfolie 15 ml balsamico-azijn zout en gemalen peper 1 tl roomboter Bereiding: Visbouillon, saffraan en vermout in een pannetje ca. tot een ¼ inkoken. Paprika's ontvellen (onder de grill blakeren, even afkoelen, of door de lengte snijden en 20 minuten met de bolle kant boven in een oven van 200⁰). Maak van de olijfolie, peper en balsamico-azijn een dressing. Als de bouillon genoeg is ingekookt, doe je de gehakte paprika's en de olijfoliedressing erbij. Koken. Als ze zacht en gaar zijn, met staafmixer even allemaal extra fijn te maken. Nu komt het erop aan: blijven inkoken tot de smaak oké is. Volgens kookboek: scherp, maar niet te scherp, zout, maar niet te zout. Als de smaak goed is, klont koude roomboter erdoor doen om de saus wat dikker te maken. Van het vuur halen. Voor de doradefilets heb ik het recept van Herman de Blijker gebruikt: op de huid in hete olijfolie bakken, tegen de bodem van de pan drukken en daarna, huid boven, op ingevette schaal op 160⁰ in de oven. Ik had veel te veel paprikasaus. Die heb ik ingevroren, zo ben ik de volgende keer lekker snel klaar.

Bron: atikgegetenheb.blogspot.nl

Ossenstaart met meegestoofd preiwit, wortel en aardappelpuree Dit keer was er de mogelijkheid om runderstaart oftewel ossenstaart mee te bestellen bij het biologisch rundvleespakket. Mijn kans om ook eens met ossenstaart aan de slag te gaan. Het eerste dat opviel bij aflevering van het pakket: er zit redelijk wat vet aan zo'n ossenstaart. Dat had ik niet verwacht. Daarnaast waren de stukken staart ook groter dan verwacht. Ideaal voor een stoofpotje. Er moest rode wijn bij voor mijn gevoel, en lekkere pittige groenten die de stooftijd van 6 uur aankonden. Om de stukken prei had ik een stukje keukentouw gebonden zodat ze niet uit elkaar zouden vallen*. Doordat ze 6 uur hadden gestoofd in rode wijn (met bouillon) waren de preistukken iets zoetzurig geworden. Een lekkere combinatie met de volle smaak van de jus. De overgebleven jus is de vriezer ingegaan. Dan kunnen we er nog een keertje van genieten, bij een stamppotje bijvoorbeeld. Zacht gestoofde ossenstaart 1 kilo ossenstaart (250 gram pp) 500 ml runderbouillon 250 ml rode wijn 2 laurierblaadjes 2 takje tijm 1 takje rozemarijn 1 prei, het witte deel 1 wortel 1 ui 1 peterseliewortel of 1/4 knolselderij** zout, peper bloem olie Bestrooi de ossenstaarten met zout e peper. Haal de ossenstaarten door de bloem. Verwarm olie in een pan en bak daarin de ossenstaarten bruin. Voeg de wijn en runderbouillon toe en warm dit even mee. Doe dan alles in de slowcooker. Hak het witte deel van de prei in vier stukken en bind om elk stuk keukentouw zodat ze niet uit elkaar kunnen vallen in de pan. Schil en snij de wortel en wortelpeterselie in plakjes. Snij de ui in kleine stukjes. Indien knolselderij: schil en snij deze ook in kleine stukjes. Doe de groenten en kruiden bij het vlees. Voeg nog wat zout en peper toe naar smaak. Laat het geheel 6 uur sudderen op de hoge stand (90 C) van de slowcooker. Je kunt het ook natuurlijk in de oven klaarmaken. Doe dan alles in een ovenschotel met deksel en zet de oven op 100 C, minimaal 3 uur laten stoven. Bron: combinatie van recepten van: John Gerdsen (Grenzeloos koken) en Herman den Blijker * tip van Herman den Blijker ** John Gerdsen gebruikt knolselderij, peterseliewortel (had ik nog liggen) heeft een iets verfijndere smaak.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

Gisteren maakte ik een ovenschotel met de roosjes van 2 broccolistruikjes. De stengels heb ik bewaard want die zijn ook eetbaar. Je kan daar nog een lekker soepje mee maken. De schil van de stengels is vezelig dus die haal je er af. Er is de laatste tijd veel aandacht voor koken met kliekjes, zie het ontstaan van Kliekipedia. Maar dat het loof van sommige knolgewassen ook eetbaar is (bv biet en radijs), dat de stengels van de ui als smaakmaker te gebruiken is en dat een geschilde broccolistengel rauw ook bijzonder lekker is, daar mag nog wel wat meer aandacht voor komen. Ook schillen weggooien is zonde. Herman den Blijker voorspelt een nieuw soort schillenboer aan de deur: een goedlachse hipster met een zak versgebakken aardappelschillen. Gebakken aardappelschillen is een trend aan het worden. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat de aardappelen biologisch zijn. Voor een leuke brochure en nog wat meer informatie over wat wel en niet eetbaar is aan loof en plant, kijk dan eens hier. Kortom, er kan nog veel minder worden weggegooid aan eten. No Waste broccolisoep met geitenkaas 2 stengels van de broccoli 1 liter groente of kippenbouillon 1 kleine ui 1 teen knoflook 1 klont boter 1 eetlepel bloem verse peterselie (of gedroogde Italiaanse kruiden) jonge geitenkaas, geraspt (of feta) vers gemalen peper Schil de stengels van de broccoli en snij het droge uiteinde af. Snij vervolgens de broccoli in schijfjes. Snipper de ui en de knoflook. Verwarm een klont boter in de pan en bak hier eerst de ui, vervolgens de knoflook en broccoli in. Voeg een eetlepel bloem toe en schep nog even door. Giet de bouillon erbij en maak de soep op smaak met peterselie en peper. Laat de soep 10 minuten koken tot de broccoli zacht is en pureer dan met de staafmixer de soep. Doe in de soepkom een schepje geraspte kaas en giet hier de soep op. Eet smakelijk.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

In de krant zag ik een recept voorbijkomen van Herman den Blijker. Een quiche met bruine bonen, om dat recept na te lezen, kan je hier klikken . Ik verbouwde het recept dat het ook geschikt zou zijn voor een koolhydraatbeperkt dieet. Herman maakte zijn quiche met een bodem van bladerdeeg en met naar mijn mening te weinig groente...maar 100 gram per persoon.... Dus ik veranderde en maakte het anders... Dus een beetje van Herman en een beetje van Ilse :) Recept Bruin bonen quiche 2-3 personen 350-400 gram gekookte bonen (ik nam gedroogde bonen en weekte en kookte deze eerst) 1 kleine prei 100 gram champignons (optioneel, bij mij moesten ze op en ze smaakte er best bij) 100 gram spekjes 4 eieren 200 ml slagroom geraspte oude kaas peper en zout Spoel de bonen af en laat ze goed uit uitlekken. Wrijf ze voorzichtig droog met wat keukenpapier of een keukendoek. Bak de spekjes uit. Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de prei in ringen. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot de gaar zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de champignons en spekjes in een ovenschaal (ik gebruikte mijn hapjespan, want die kan gelijk de oven in, lekker makkelijk). Roer dan de prei en de bonen erdoor. Klop de eieren los met de slagroom en wat peper en zout. Verdeel dit over over de de groente. Rasp er als laatst wat oude kaas overheen. Bak de quiche in 20-25 minuten gaar. Lekker? Zeker... maar houdt er wel rekening mee dat bonen altijd een wat drogere structuur hebben en dat is een quiche natuurlijk nog steeds zo. Deze variant van bruine bonen gaat zeker vaker op tafel komen :)

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Hans en ik gingen samen uit eten en bij ons hoofdgerecht kregen we meerdere bakjes met aardappeltjes, groente en een bakje met een soort komkommersalade ofzo.... Ik was eigenlijk al klaar, maar nam toch nog een hapje en dat was zo lekker.... dat ik het bakje leeg at :)... Tijd om het thuis eens na te maken, want ik heb het in het restaurant natuurlijk goed bekeken. Het namaken lukte goed en ik heb er ondertussen al lekker gesmuld van mijn eigen komkommersalade. Het is een salade zonder poespas, hele simpele basic ingrediënten. Een salade die het erg goed zal doen bij een BBQ of bij wat toastjes en dippers.... Lekker op zo'n zomerse dag.... en stokbroodje... wat salades en smullen maar... wat je in die ander bakjes kan doen? Nou dit bv... en je kan ze allemaal zelf maken of zelf kopen natuurlijk ;) Tapenade Kruidenboter Bleekselderij-salade Eiersalade Kip-Kerrie salade Ham-Prei salade Recept Komkommersalade bak vol 1 komkommer 1 appel halve paprika halve rode ui beetje citroensap scheutje olijfolie Het is heel simpel te maken, de ui, paprika en de appel moet je heel fijn snipperen. Vind je dat lastig? Onderaan dit blog vind je een video waarin Herman den Blijker goed uitlegt hoe je als een pro kan leren snipperen ;). Halveer de komkommer en snijd deze in smalle reepjes. Doe alles in een schaal, voeg een beetje citroensap tegen het verkleuren toe en een flinke scheut olijfolie. Roer alles goed door en zet de schaal voor minimaal een uurtje in de koelkast, dan kunnen de smaken goed intrekken! Filmpje hoe uien (of andere dingen) fijn te snipperen...

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Tot afgelopen herfst gebruikte ik niet of nauwelijks citroenen. Tot ik een overheerlijk recept tegen kwam van een citroentaart van Herman den Blijker. En wat bleek, heerlijk. Dat maakt dat ik nu het zomer is en ik vaak geen trek heb in hele zoete dingen, juist wat recepten met citroen wil gaan proberen. Dit koekje maakte ik vorige week! Heerlijk... lekker fris... een echt zomer koekje. Recept Citroenkoekjes trommel vol 200 gram bloem 110 gram roomboter 1 citroen 1 zakje vanille suiker 50 gram suiker Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat. Was de citroen goed met heet water en droog deze af. Rasp de schil van de citroen eraf, maar niet het witte stuk. Smelt de roomboter in de magnetron. Doe de bloem, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en het sap van een halve citroen bij de boter. Kneed dit tot een deeg. Draai hier balletjes van ter grootte van een walnoot en druk deze plat. Bak ze 17-23 minuten in het midden van de oven. Eet smakelijk

Bron: uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Nu we net gewend zijn aan vergeten groenten, hoor ik steeds vaker over vergeten vlees. Het is de trend om het dier van kop tot staart te benutten Ik maakte kalfswangen in de slow cooker, en baseerde het op een recept van Herman den Blijker. Het vlees was om te zuigen, veel lekkerder dan gewoon draadjesvlees. Geef de wangen de tijd om bij een lage temperatuur te garen. Het bindweefsel wordt gelatineus, de gelatine geeft de saus een mooie binding en zorgt dat het vlees sappig blijft. Draai je het gas vol open en komt de temperatuur boven de 65 graden uit, dan zal het vlees uitdrogen. Verminder bij gebruik van een slowcooker de vloeistof met een derde. Ingrediënten: 800 g kalfswang 1 wortel, in stukken gesneden 2 witte uien, in stukken gesneden 100 g knolselderij, in blokken gesneden 2 tenen knoflook, fijngesneden 3 dl rode wijn 3 dl kalfsfond Flinke scheut Madeira of Sherry PX 1 blikje tomatenpuree roomboter olijfolie zout zwarte peper uit de molen Garnituur : 2 wortels 1 zoete aardappel (bataat) groene asperges lente-ui Bereiding : Haal overtollig vet van de wang en verwijder de vliezen. Zet de kalfswang aan op hoog vuur, zodat deze snel dichtschroeit. Zet apart. Zet de tomatenpuree aan in een pan om deze te ontzuren. Zweet de wortel, ui, knolselderij en knoflook in een pan aan in wat boter, doe de tomatenpuree erbij. Blus af met de rode wijn en de kalfsfond. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. (Weinig, later wordt de saus ingekookt) Breng aan de kook en voeg het vlees toe en laat het vervolgens 4 à 5 uur zachtjes stoven. (of 8 à 9 uur op stand low in de slow cooker) Haal vervolgens het vlees en de groente uit de pan, wrijf de groenten door een zeef en kook het vocht in tot een derde. Pluk de kalfswang in kleine stukken. Zet de wang terug op het vuur en voeg het ingekookte vocht toe. Blijf de pan net zo lang bewegen totdat het vocht om het vlees heen hangt. Garnituur : Schaaf de zoete aardappel (bataat) en de wortels in plakjes en stoom ze gaar. Stamp ze fijn met een klont boter. Zout en peper toevoegen. Leg de asperges naast elkaar in een koekenpan met een klont gezouten boter en 1 cm water. Als de asperges bijna gaar zijn de uitjes toevoegen. Laat het vocht verdampen en de groenten een bruin kleurtje krijgen. Idee en garnituur van La cocina de Fabrisa

Bron: atikgegetenheb.blogspot.nl

*** de actie is nu gesloten. Kleine Chef heeft blind 5 inzendingen uitgekozen. Zij ontvangen mail of een Facebook-bericht *** Even iets leuks tussendoor. Op 12 december zal er een editie van de Donald Duck verschijnen waarin een strip staat over Herman den Blijker (in het blad heet hij ‘Herman den Blikvoer’). Herman zal in het blad koken met vergeten groente voor een groepje arme kinderen. In het echt zal hij die dag trouwens ook met kinderen gaan koken. Meer weet ik ook nog niet hoor. Maar er werd mij gevraagd of ik 5 exemplaren aan jullie wilde uitdelen. Nou, dat wil ik wel. Wil je een Herman den Blikvoer-editie in je brievenbus krijgen? Stuur mij dan even een simpel mailtje vóór 8 december OF laat een berichtje achter op Facebook in mijn Donald Duck-berichtje. Ik zal Kleine Chef dan vragen om daar vijf mailtjes/berichtjes uit te kiezen. Wanneer je wint, zal ik je naar je adres vragen. emailadres: eerstkoken @ hotmail.com (Ik wil geen spam, dus plak dit adres weer even aan elkaar) :)

Bron: eerstkoken.blogspot.nl

Zo rijk als de Rockefeller's, deze met kruidenboter en broodkruim gegratineerde oesters. Het mooie van dit gerecht is dat de smaak van de oesters overeind blijft. Voor de beginnende oestereter, volgens Herman den Blijker in het magazine Vision. Vision is een glossy met liefde voor vis (om te eten dan) en meegekregen na een eetbelevenis bij Inter Scaldes. Ik heb deze magazine uitgebreid doorgebladerd nadat ik bijgekomen was van mijn eerste twee sterren-diner. Wat een ervaring was dat. Het aparte is, dat dit recept weer is gemaakt met zelf geraapte oesters. Vorige maand heb ik een cursus zeewier en schelpdieren (wild) plukken gevolgd. Voor mij logisch, want ik woon op een steenworp afstand van de Oosterschelde waar er zich een enorme rijkdom bevindt aan vis, schaal- en schelpdieren en diverse zeewieren. Waarvan je ook nog eens voor eigen gebruik mag meenemen naar huis. Het was een enorm leerzame cursus. Lekkere lunch gehad ook, met rauwe kokkels, scheermesjes, gebakken mosselen. Ik ben thuis gekomen met oesters en zeewier. Gewoon bij Yerseke van het wad gehaald. Vandaag hebben we bij Wemeldinge krabben gevangen (en weer losgelaten), oesters geraapt en wat zeewier gesprokkeld. De oesters zijn klaargemaakt volgens Herman den Blijkers recept, niet als beginnend oestereter maar als nieuwsgierig oestereter. Aanrader!!!!!! Oesters rockefeller 4 personen: 12 oesters bosje peterselie 1 ui 1 bosje selderij 1 bosje dragon 1 bosje kervel broodkruim 100 gram zachte ongezouten boter tabasco 2 el Pernod zeezout zwarte peper Zet de ovengrill aan. Maak de oesters open (op internet diverse filmpjes over te zien) door het oestermes in de smalle achterkant van de oester te duwen en richting zijkant te bewegen. Snij de bovenkant van de oester.Strooi op een bakplaat of in een ovenschotel zout en leg de oesterhelften met hun eigen vocht op het zout. Maak met een vijzel of keukenmachine een kruidenpasta van de boter met fijngesneden kruiden, gesnipperde ui en broodkruim. Maak verder op smaak met tabasco en Pernod (anijsdrank). Verdeel de kruidenpasta over de oesters en strooi nog wat peper er over. Schuif de ovenschotel/bakplaat 4 minuten onder de grill en dan zijn de oesters klaar om te serveren. verse oesters oosterschelde

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

De lente komt er aan. Tijd om weer eens aan de tuin te denken. En dan vooral aan de moes- en kruidentuin. Wat zal ik dit jaar eens gaan planten. Courgette natuurlijk. Vorig jaar een groot succes geweest. Dit jaar ga ik ook eens de gele variant proberen. En verder tomaten, bonen, snijbiet en komkommer. Venkel heb ik ook op mijn lijstje staan. Het leek mij een lastige groente om te telen. Op internet zag ik echter dat het een prima groente is voor de beginnende kweker, want bijna geen last van plagen en ziektes. Dus misschien kan ik deze herfst eens deze soep uit eigen teelt maken. Het recept is overigens van Herman den Blijker. Ik heb de soep niet gezeefd, zoals het recept voorschreef, alleen gepureerd. Een drupje room bij het serveren had de soep voor mij ook niet meer nodig. Lekker met bruschetta. Courgette-venkelsoep 2 courgettes, gewassen en in stukken gesneden 2 venkels, zonder kern en in stukken gesneden 1 prei, het witte deel, in stukken gesneden 8 dl kippenbouillon 2 dl water zout zwarte peper uit de molen evt. room olijfolie boerenbrood 1 knoflookteen Verhit de olijfolie in een pan en zet courgettes, venkel en prei aan (let op dat ze niet kleuren). Voeg vervolgens het water en de bouillon toe en laat de groente op zacht vuur doorbakken tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en doe de massa in een blender. Blender de massa (en druk die door een bolzeef: zelf niet gedaan).Vang de soep op en verwarm deze op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper. Doe de soep in 4 diepe borden en giet een beetje room erdoor ter garnering. Besprenkel voor bruschetta, gesneden (boeren-)brood met olijfolie en leg ze onder de grill totdat ze bruin zijn. Strijk ze vervolgens in met een gepelde gehalveerde knoflookteen.

Bron: oesters-en-uien.blogspot.nl

Ingrediënten voor 4 personen 1 tarbot - of elke platvis - van 1,6 tot 2 kg (laat de visboer de tarbot knippen en schoonmaken) 1,5 l visbouillon 500 g boter zout zwarte peper 1/2 bos dragon, fijngesneden olijfolie Bereiding: Doe wat olijfolie in een koekenpan. Zet de tarbot eerst aan op de huid en draai hem vervolgens om. Voeg als de tarbot bijna gaar is de boter toe en laat deze bruisen. Haal de tarbot uit de pan en voeg dan de bouillon toe. Laat de bouillon flink reduceren, zodat een goede jus ontstaat. Voeg op het laatst wat dragon toe en breng de jus op smaak met zout en peper. Leg de tarbot op een bord en haal voorzichtig het vel eraf en verwijder de vinnen aan de zijkanten, als ze er nog niet afgehaald zijn* Giet de jus erover. Was heel lekker, al was mijn tarbot echt niet zo groot. Recept Herman den Blijker. Wil je meer weten of tarbot wel of geen verantwoorde vangst is, lees dan https://www.hermandenblijker.nl/tip-van-de-chef-tarbot/ . * Dat had ik niet gedaan en dat was jammer.

Bron: atikgegetenheb.blogspot.nl

Recepten999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recepten999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy