Login om recepten999 om uw favoriete recepten opslaan
Als u nog niet geregistreerd bent, registreer nu!
Ingrediënten: - 250 ml volle melk - 250 ml slagroom - 20 g suiker - 1 vanillepeul - 1 citroen - 3 g agar agar of 2 g gelatine (ca.1½ blaadje) - 150 g witte chocolade Voor de lemoncurdsiroop: - 1 oranje paprika - 100 g lemoncurd - 40 ml sinaasappellikeur (zoals, Grand Manier of Cointreau) Voor de filokrokant: - 2 vellen filodeeg - 4 el honing - 21 tl kaneel - 2 tl poedersuiker Bereiden: 1. Voor de panna cotta: schenk de melk en de helft van de slagroom (125 ml) in een pan en voeg de suiker toe. Halveer de vanillepeul, schraap het merg er uit en doe bij de melk. Rasp de helft van de citroenschil erbij en breng aan de kook. Strooi de agar agar in het melk-roommengsel en laat 1 minuut zachtjes koken zodat de agar agar goed kan oplossen. (als je gelatine gebruikt, week je die in ruim koud water, knijp goed uit en voeg van het vuur af bij het slagroom-melkmengsel). Laat even afkoelen. 2. Intussen heb je de witte chocolade fijn gehakt. Klop de andere helft van de slagroom tot yoghurtdikte en bewaar in de koelkast. 3. Zeef het warme melk-roommengsel boven de witte chocolade en roer goed met een garde tot alle chocolade is opgelost. Laat afkoelen tot lauwwarm. Spatel de geklopte slagroom erdoor. Schep in glazen coupes of wijnglazen en laat een paar uur opstijven in de koelkast (recept is voor 4 personen, maar ik kreeg er 5 glazen mee vol). 4. Maak intussen de lemoncurdsiroop: verwarm de oven voor op 175'C. Verpak de paprika in aluminiumfolie en pof in 45 minuten gaar. Laat afkoelen in de folie. Haal de velletjes van de paprika. Verwijder de zaadjes en het vocht en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. 5. Roer de lemoncurd en de sinaasppellikeur door elkaar en roer er 1 eetlepel citroensap door. Meng de paprika erdoor en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. 6. Voor de filokrokant: verwarm de oven voor op 195' C. Leg de vellen filodeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de honing tot het vloeibaar is. Bestrijk de vellen filodeeg aan beide kanten zeer dun met de warme honing en bestuif met kaneelpoeder. Bak ze in de oven in circa 7 minuten goudbruin en krokant. 7. Opmaak: Lepel de lemoncurd-paprika op de panna cotta in het glas. Breek de krokante filodeeg in lange schotsen, bestuif ze met poersuiker en steek ze in de panna cotta. Serveer de panna cotta direct. Bron: 24Kitchen, Angélique Schmeinck Vorige week waren we uitgenodigd bij vrienden voor een etentje. Zij kan heel goed koken en draait haar hand er niet voor om, om een vijfgangen diner te maken voor een groot gezelschap. Ze had dit héérlijke dessert voor ons gemaakt. En aangezien ik het wel leuk vind als er een apart ingrediënt in een recept zit, zoals hier de oranje paprika, heb ik het ook gemaakt voor mijn blog. Het smaakt ontzettend lekker, een oranje paprika is natuurlijk vrij zoet en zeker als hij ook nog gepoft wordt in de oven. Toen zij ons dit dessert voorzette, had ze niet verteld dat er paprika in zat. We mochten zelf raden. We dachten allemaal dat het perzik was en als je dan hoort dat het oranje paprika is, zeg je: o ja! Dat filokrokant laat ik in het vervolg weg, vind ik niet echt iets toevoegen, behalve extra werk. Ik vind het altijd erg leuk en inspirerend om naar het programma "Impress Your Friends" van Angélique te kijken. Ook leuk dat ze een wijnadvies bij de gerechten geven. Bij dit dessert wordt een Moscato d'Asti geadviseerd.
Bron: carolinebrouwer.blogspot.comIndruk maken op je vrienden, wanneer die langskomen voor een etentje, wie wil dat niet? Ikzelf in elk geval wel! Ik hou ervan om mijn gasten te verwennen met een heerlijk menu en kan ervan genieten om ùren kokkerellend in mijn keuken door te brengen. Welnu, met dit boek hoeft dat eigenlijk niet meer. Het bulkt immers van de indrukwekkende gerechten die met een minimale inspanning te bereiden zijn! Ook door de minder ervaren thuiskok! Ben jij dus iemand die met de handen in het haar zit wanneer er gasten komen en al koude rillingen en/of nachtmerries krijgt wanneer D-day nadert? Dan is dit prachtige kookboek een must-have ! Dankzij dit boek word je immers stap voor stap meegenomen door de receptuur, naar een relaxte en vooral smaakvolle avond. En als je even twijfelt of het niet meer weet, dan kun je via de website van 24Kitchen het programma altijd nog even 'live' terug kijken. Of ben je zoals mij en vormt de keuze van de bijpassende wijn een groot probleem? Ik ben geen wijnkenner, drink maar zelden wijn en schande, o schande (!) koop soms wijn enkel en alleen op basis van het mooie etiket... Tsssssss, not done , ik weet het... Wel ook daaraan werd gedacht met de wijntips van vinoloog Corria Houthuizen. Bij elk gerecht raadt zij de wijn aan die perfect in balans is erbij. Of ben je een doorgewinterde hobbykok die alles afweet van koken én van wijnen? Ook dan kan/zal je veel plezier beleven aan dit boek. In plaats van 3 gangen, maak je er dan gewoon eentje (of een paar) meer. Want geef toe met ronkende titels als 'Spitskoolsalade met makreel mi-cuit en yoghurt-sesamdressing', 'Crémeuse van gele paprika met venkel en gerookte heilbot', 'Tournedos met koffiecrunch, spinazie en aardappel-knoflookcrème' en 'Warm rozijnenbroodtaartje met ananas-rozemarijntoffee',... krijg je toch al meteen inspiratie èn zin om in je keuken te duiken? Met andere woorden, Impress your Friends is een boek dat niet in je bibliotheek mag ontbreken. Nooit. Niet als je een keukenkluns bent die (dik tegen z'n zin) af en toe vrienden vraagt. Niet als je een absolute leek bent op het vlak van wijnkennis. En ook niet als je al een volleerde keukenprins(es) bent. Het boek is opgedeeld in 27 (!) thema's met telkens een inspirerende driegangenmenu. Niet moeilijk, wel spectaculair! Een greep uit de thema's mèt de gerechten: - Touch of Asia: Opgerolde noedelsalade met sesamdressing Gestoofde aubergine met misosaus en gestoomde tongschar Pompoenpoffertjes met bakbanaan en warme lemoncurd - End of Summer: Gazpacho revival Slavinkjes van tijgergarnalen met limoen-spaghettini en prei Zoete avocadomousse met aardbeien en obliekrullen - Méditerranée: Salade Niçoise new style Kalfsentrecôte met tagliatelle van courgette en pistachepesto Perzik in warme honing met saffraan en frambozensaus 7 redenen waarom je dit boek stante pede in huis moet halen : - De paginagrote foto's die de gerechten prachtig in beeld brengen. Lees dit boek NIET als je honger hebt! - De heel luchtige bordschikking, volledig volgens de nieuwe regels van de kunst. - De stap-voor-stap uitleg van de recepten: wat je vooraf kan doen, wat je op het einde doet én de presentatie worden minutieus uitgelegd. - Het ziet er allemaal heel uitdagend en spectaculair uit, maar als je de recepten leest, dan is alles heel haalbaar, ook voor de minder bedreven koks onder ons. - Het gedetailleerde wijnadvies. Je komt niet alleen te weten welke wijn je kan schenken, maar ook heel wat uitleg over de wijn in kwestie zodat je als een volwaardige sommelier indruk kan maken op je vrienden. - 29,95 EUR voor 250 pagina's is heel weinig geld voor heel veel boek! - Het originele thema: het is gewoon leuk om indruk te maken op je gasten zonder je druk te maken! Impress your Friends is verkrijgbaar in de boekhandel & speciaalzaken en online o.a. bij Bol.com en Proxis . 250 pagina's. Uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V. Prijs: € 29,95.
Bron: hap-en-tap.blogspot.beDeze saus zag ik rond de Kerstdagen gemaakt worden bij 24-Kitchen, door Angélique Schmeinck. Natuurlijk heb ik het recept wat aangepast, Door gebruik van verse groenten in de saus, krijg je heerlijke, smakelijke saus. Lekker over een stukje vlees, maar ook als basis voor een pastasaus! Ingrediënten: 200 ml (groenten- of vlees)bouillon 2 rode paprika's 50 ml room snufje gedroogde tijm 1 ui 1 teen knoflook 1 el olijfolie Bereiding: Verwarm de oven voor op 175º C. Verpak de paprika’s in aluminiumfolie en pof ze circa 45 minuten in de oven. Laat ze afkoelen in de folie. Verwijder daarna vel en zaadjes van de paprika. Pel en snipper de ui en pel en hak de knoflook. Verwarm de olijfolie in een sauspan en fruit de ui en sjalotjes glazig. Voeg paprika en tijm toe. Schenk de bouillon en room erbij, breng aan de kook en laat circa 4 minuten zachtjes koken. Pureer de saus met de staafmixer of in de blender. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper en naar wens zout. Schenk door een bolzeef in een schone pan.
Bron: dekeukenvanmartine.blogspot.nlRabarber met port honingsaus "Reeds bekend is dat jonge kinderen nieuw eten gemiddeld 10 keer moeten proberen, alvorens ze het nieuwe accepteren." Mijn ouders wisten dat vast nog niet, want ik vind rabarber nog steeds niet lekker. Maar elk seizoen probeer ik het manmoedig opnieuw. Vandaag met port en honing en schuim en ijs. Daar kan je zelfs straatstenen mee lekker maken. Ingrediënten gestoofde rabarber 1 vanillestokje 200 ml rode port 200 g honing 1 kaneelstokje 400 g rabarber Verder : Citroensorbetijs Meringue (grote schuim van V&D) Voorbereiding rabarber Verwarm de oven voor op 195 ˚C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng voor het stoofvocht rode port met vanillemerg, het leeg geschraapte vanillestokje, honing en kaneel aan de kook. Snijd de uiteindes van de rabarber en snijd de rabarber in stukjes van circa 5 centimeter en leg ze in een ovenschaal. Schenk het stoofvocht over de rabarber en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Gaar circa 35 minuten in de oven tot de rabarber zacht is. ’s Avonds afmaken Rabarber Schep de rabarber op een zeef en kook het stoofvocht in 5 minuten tot siroop. Leg de rabarber terug in de siroop zodat ze glaceren. Opmaak bord Verdeel de rabarber over borden en schep een halve eetlepel poedersuiker naast de rabarber. Leg een quenelle sorbetijs op de poedersuiker en steek er een stuk meringue in. Recept rabarber van Angélique Schmeinck
Bron: atikgegetenheb.blogspot.nlIngrediënten aardpeer-knoflookpuree voor 4 pers.: 1 kg aardperen sap van halve limoen 2 sjalot, halve ringen 8 grote tenen knoflook, in plakjes 5 dl kippen of –groentebouillon 1 dl slagroom 12 plakjes dun gesneden ontbijtspek Bereiding aardpeer- knoflookpuree: Schil de aardperen en leg ze in koud water met limoensap om verkleuren tegen te gaan. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalot en knoflook op laag vuur glazig en zacht, ze mogen niet kleuren dus roer voortdurend. Als je de knoflook zachtjes fruit veranderd de scherpe smaak naar zoet. Snijd de aardpeer in grove stukken, voeg direct samen met de bouillon en slagroom aan de ui-knoflook toe. Breng alles aan de kook en laat 15-20 minuten zacht koken tot de aardpeer gaar is, niet te gaar laten worden want dan wordt de aardpeer melig. Pureer de aardpeer met de staafmixer of in in de keukenmachine. Breng ze op smaak met zeezout en peper uit de molen. (Als je het nog smeuïger wilt hebben, druk je de puree door een bolzeef. De crème moet een zalvige consistentie hebben. Is ze te slap, laat het dan nog enkele minuten al roerende zachtjes koken) Spekkruimels : Snijd de plakken ontbijtspek over de lengte in smalle repen en dan in ragfijne stukjes. Bak ze in een antiaanbakpan op laag vuur uit tot krokante kruimels. Recept van Angélique Schmeinck Wortelpuree: Ik heb winterswortels in stukken in een beetje groentbouillon gekookt en gepureerd. Zat verder weinig smaak aan. Maar het staat zo wel leuk en past goed bij witvis gegaard in de oven. (foto vergeten te maken).
Bron: atikgegetenheb.blogspot.nl Ingrediënten: 4 stronkjes witlof 200 ml zure room klein bosje bieslook zeezout versgemalen peper 1 el kappertjes 500 g kastanjechampignons olijfolie 1 pakje plakjes gerookte tamme eendenborst 1 blik canard confit 75 g gemengde sla 2 Granny Smith appels 100 g walnoten Voorbereiding: Halveer de stronkjes witlof in de lengte en snijd ze in lange smalle repen. Leg de repen witlof circa 3 minuten in koud water. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en verwijder de steeltjes. Snijd de appels en hak de walnoten. Dressing: Breng de zure room op smaak met zeezout en peper. Snijd de bieslook in stukjes van 1 cm en spoel de kappertjes af met koud water. Meng de bieslook en de kappertjes door de zure room en voeg de witlof toe. Verder: Verwarm de geconfijte eendenboutjes Verhit wat eendenvet uit hetk in een pan en bak de champignons circa 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de witlof en de gemengde salade over het midden van de borden. Leg er plakjes eend en champignons op. Strooi de appel en walnoten erover Leg de geconfijte eendenbout ernaast. Voor grote eters kunnen er nog wat aardappeltjes bij gebakken worden. Het was weer lekker. Saladerecept van Angélique Schmeinck en verder idee van L'ile aux loisirs in Porte Leucate, Frankrijk
Bron: atikgegetenheb.blogspot.nlIngrediënten voor de kip: kipfilet olijfolie 2 à 3 eetlepels vadouvan Ingrediënten voor de pompoenquenelle: 1 oranje pompoen ca. 100 ml olijfolie 1 à 2 kardemoms of speculaaskruiden 0,5 el fenegriek 0,25 kleine rode peper half teentje knoflook Bereiding: Haal de kipfilets minstens 10 minuten voor het pocheren uit de koelkast. Schenk voldoende olijfolie in een klein pannetje zodat de filets er net in passen en helemaal onder de olie staan. Verwarm de olijfolie met vadouvan tot 45 graden. Pureer de specerijen met de staafmixer en schenk door een bolzeef in een schone pan. Verwarm tot 74 graden. Kruid de borstfilets aan beide kanten met zout en peper uit de molen. Leg de borstfilets in de vadouvanolie erin en pocheer ze in 12-14 minuten tot het juiste gaartepunt. Ze mogen nog heel iets rosé zijn maar in geen geval rauw. Laat de filets circa 3 minuten rusten en snijd ze daarna in gelijkmatige plakjes van ongeveer een halve cm. Rasp er eventueel mandarijnschil overheen. De kip was lekker mals en sappig, maar het is een heel gedoe om de olie op de juiste temperatuur te houden. Bovendien vraag ik me af of er geen gevaar voor salmonellabesmetting is, daar voor kip meestal een kerntemperatuur van 80 à 90 gr. wordt aangeraden . Bereiding pompoenquenelles: Prik gaatjes in de pompoen en laat hem in een oven van 200 graden ongeveer 40 minuten poffen. Stamp de kardamom met rode peper, knoflook en fenegriek fijn in de vijzel, meng met de olijfolie en verwarm tot maximaal 45 graden. Laat minstens 10 minuten staan om te aromatiseren. Haal het vruchtvlees uit de pompoen en maak het met de staafmixer fijn. Voeg al roerende de lauwe gezeefde kruidenolie toe. Verwarm de puree eventueel op een klein vuurtje. Ik had de pompoen in kleine stukken gesneden, maar hierdoor werd het vruchtvlees wat droog voor dit gerecht. Volgende keer de gepofte versie maken. Of door de helft en in de magnetron. In het recept stond kardemompeulen, maar die had ik niet in huis. De speculaaskruiden die ik hiervoor in de plaats gebruikte smaakten er heel goed door . Gegeten met rucola en gebakken paddenstoelen. Gebaseeerd op recepten van Angélique Schmeinck
Bron: atikgegetenheb.blogspot.nlLimoen spaghetti met parmezaanse kaas 24kitchen staat bij ons vaak aan en we hebben al heel wat lekkers voorbij zien komen, Angelique Schmeinck heeft ons geïnspireerd om deze limoenspaghetti te gaan maken. We hebben er heerlijk van gegeten gecombineerd met deze courgette salade met munt en balsamico. Wat je nodig hebt voor 4 personen : 2 eidooiers 200 ml slagroom 1 limoen ( geheel geraspt en sap van 1/2) 100 g Parmezaanse kaas 250 g spaghetti 1 prei 200 g aspergetips 2 eetlepels bouillon ( wij hadden aspergebouillon over) 1 el roomboter Wat je gaat doen : Groenten : Verwijder het stugge buitenblad van de prei en snijd de donkergroene top er af. Halveer de prei over de lengte tot een centimeter onder de voet zodat de bladeren vast blijven zitten (dit is makkelijk voor het wassen). Spoel het blad goed schoon onder koud water. Verdeel de prei in stukken van circa 7 centimeter lang en snijd ze in ragfijne repen (julienne). Breek de aspergetips op hun natuurlijke breekpunt. Zet dan een pan met water op het vuur en voeg wat zout toe. Blancheer de aspergetips in 2 minuten beetgaar. Laat ze direct schrikken in ijskoud water en dep ze droog met keukenpapier. Blancheer dan de prei 5 tot 7 seconde en haal met schuimspaan uit het water en laat ook schrikken in ijskoud water. Saus voor limoen spaghetti : Roer de eidooiers, slagroom, rasp en sap van de limoen en Parmezaanse kaas door elkaar. Spaghetti: Kook de spaghetti ‘al dente’ volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de spaghetti af, spoel af met warm water en laat uitlekken. Schep de spaghetti terug in de pan en voeg het eidooier-limoenmengsel toe. Verwarm de spaghetti op middelhoog vuur. De saus zal langzaam gaan binden en om de pasta heen gaan zitten. (Wel bij blijven en af en toe voorzichtig omscheppen)! Roer als laatste de prei erdoor. Groente Verwarm de bouillon met de boter tot aan het kookpunt. Voeg de prei en aspergetips toe en maak in circa 2 minuten warm. Voeg naar smaak peper toe. Maak een krul van de pasta op het bord, verdeel de asperges eroverheen, rasp er nog wat kaas overheen en serveer. Eet smakelijk!
Bron: keukenprinsessen.blogspot.nlEen zomers, simpel en lekker fris voorafje is deze koude komkommersoep (ook weer een recept van Angélique Schmeinck ). Ingrediënten 1 komkommer 1 groene paprika een kwart meloen 2 teentjes knoflook 2 stengels bleekselderij een halve citroen 1 sinaasappel 1 pakje Soja cuisine light (Alpro, 250 ml) zeezout en peper 6 stengels bieslook Schil de komkommer en snijd in kleine stukjes. Snij het stuk meloen en de paprika in stukjes. Pel en snijd de knoflook. Snijd de bleekselderij fijn en bewaar wat van de groene blaadjes. Pers de halve citroen en sinaasappel uit. Pureer de komkommer met de meloen, paprika, bleekselderij, knoflook, citroensap, sinaasappelsap en het merendeel van de soja- cuisine in de blender. Breng op smaak met zout en een beetje versgemalen peper. Snijd de bieslook fijn. Gebruik de resterende soja-cuisine en de blaadjes van de bleekselderij als garnering. Bestrooi met de bieslook.
Bron: angelikalukas2.blogspot.nlEen gerecht van Angélique Schmeinck, meesterkok en Lady-Chef of the Year 1998. In 24Kitchen, waar ik trouwens zelden naar kijk, had zij de serie ‘Impress your Friends’. Op de website vind je veel van haar gerechten met duidelijke video's. Dit gerecht met video staat hier . Door haar uitleg durf ik ook wat bewerkelijke gerechten aan. Ik heb me in grote lijnen aan de beschrijving gehoudent, alleen gedroogde morieljes had ik niet, een zakje koste 12 euro hier, dat vond ik te duur. Ik weet niet hoe die morieljes smaken, maar het was zo'n lekker gerecht, dat ik denk dat het niet zoveel uitmaakte dat ik gewone gedroogde paddestoelen heb gebruikt. Ook had ik geen cognac in huis, wel nog wat rum … Ik gebruik hier voor het eerst agar agar. Ik vond het erg leuk om een keer zo'n uitgebreid recept te maken. De vier onderdelen maak je achterelkaar, dus ingewikkeld was het eigenlijk niet. Linzen-saffraancrème 2 sjalotjes, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 kleine stengel bleekselderij, in dunne plakjes olijfolie 150 g rode linzen, afgespoeld plukje saffraan 200 g tomatenblokjes uit blik 500 ml kruidenbouillon van blokje Verwarm olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en bleekselderij glazig. Voeg de saffraan, linzen, tomatenstukjes met sap en bouillon toe. Breng langzaam aan de kook en laat circa 25 minuten zacht koken tot de linzen gaar zijn. Beng op smaak met een beetje zeezout en peper uit de molen. Pureer de linzen fijn met de staafmixer. Karnemelk-specerijen panna cotta 250 ml room 2 kardemompeulen halve el venkelzaadjes halve el korianderzaadjes 4 g agar agar 200 ml boerenkarnemelk Klop de helft van de slagroom op tot yoghurt dikte en bewaar in de koelkast. Vijzel de kardemom, venkelzaad en korianderzaad fijn. Voeg toe aan de rest van de slagroom, breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat 2 minuten van het vuur af staan met een deksel op de pan, zodat de specerijen hun aroma’s kunnen afgeven. Voeg de agar agar toe en laat al roerende 1 minuut koken tot het goed opgelost is. Voeg de karnemelk toe, schenk het mengel door een fijne zeef en voeg dan een beetje zeezout en peper toe. Roer de geklopte room erdoor. Schenk in glazen en laat opstijven in de koelkast. Het opstijven duurt circa 15 minuten. Spicy-zeezoutwafel 35 g eiwit 40 g bloem 1 sinaasappel 20 ml sinaasappelsap 20 g zachte roomboter 2 tl zeezoutflakes (ik had gemalen zeezout) 1 tl paprikapoeder pikant (of cayennepeper) Verwarm de oven voor op 185 °C. Kluts het eiwit in een kom. Voeg bloem toe en meng met een garde door elkaar. Rasp een kwart van de sinaasappelschil bij het bloemmengsel, pers de sinaasappel uit, voeg 20 ml sap toe en meng goed door. Spatel er vervolgens de zachte boter door. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen. Strijk met een lepel of paletmes lange banen beslag op bakpapier. Bestuif met een theezeefje licht met paprikapoeder en strooi er zeezout over. Bak in 10-12 minuten krokant in de oven. Gedroogde paddestoelen 16 gedroogde paddestoelen 4 el cognac (ik had alleen rum) 8 sprietjes bieslook Wel de paddestoelen 15 minuten in lauw water. Halveer ze over de lengte. Spoel ze goed schoon op een zeefje en dep ze droog. Verwarm een halve eetlepel olijfolie in een kleine koekepan en bak de morieljes tot ze warm zijn. Blus af met cognac. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Snijd de bieslook fijn en meng door de morieljes. Opmaken Verwarm de rode linzencrème tot net onder het kookpunt. Leg de paddestoelen in de glazen op de karnemelk panna cotta. Schep de linzencrème voorzichtig op de panna cotta. Leg de wafel dwars over het glas. Dit is voor vier personen, wij aten het twee keer! Een bijzonder gerecht, de panna cotta is koud en de linzencrème is warm, een aparte ervaring en ... heel erg lekker!
Bron: angelikalukas2.blogspot.nl